Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί, στην πλειονότητά τους νέοι, μέλη του κινήματος «Οι Αγανακτισμένοι» συγκεντρώθηκαν και χθες στις πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη τη χώρα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα κυβερνητικά μέτρα απέναντι στην οικονομική κρίση, ενόψει των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποβούν σε ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος.

Είναι οι πρώτες εκλογές αφότου η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο προώθησε μέτρα για την περιστολή των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο μιας πολιτικής λιτότητας στην οποία η πλειοψηφία αντιτίθεται.

Η απαγόρευση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω εκλογών, ισχύει κανονικά, ωστόσο ο κόσμος αψήφησε την εντολή και συγκεντρώθηκε για άλλη μια φορά προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να επέμβουν. Εκτιμάται ότι περίπου 30 χιλ. άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%. Οι διαδηλωτές δεν έχουν αποφασίσει αν και πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μετά τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη 8.116 δημοτικών συμβουλίων και 13 από τις 17 περιφερειακές διοικήσεις.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 τοπική ώρα Ισπανίας (10:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20:00 (21:00), με δικαίωμα ψήφου να έχουν 34,6 εκατ. πολίτες.