Μάχη με τον… χρόνο δίνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την προώθηση του δικού τους υποψηφίου στη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων που ασκεί η Γηραιά Ηπειρος για «γρήγορη διαδοχή του Ντομινικ Στρος Καν», καθώς «τρέχουν» τα πακέτα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οι αναδυόμενες οικονομίες προσπαθούν να αδράξουν την ευκαιρία για να μπουν στο παιχνίδι των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών εξελίξεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Τζον Λίπσκι, διαβεβαίωσε πως ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ θα επιλεχθεί βάσει της αξίας του και πως «όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά», οι περισσότεροι αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει πως η Ευρώπη θα καταφέρει να διατηρήσει το υψηλόβαθμο αξίωμα.

Οπως επισημαίνουν, ΗΠΑ και Ευρώπη κατέχουν μαζί τις περισσότερες ψήφους στον διεθνή οργανισμό και οι δύο προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα για την επιλογή του νέου διευθυντή «την έλλειψη χρόνου». Ετσι, τα ΜΜΕ θεωρούν πολύ πιθανό πως ΗΠΑ και ΕΕ θα συμφωνήσουν σε έναν μοναδικό υποψήφιο -ίσως στην Γαλλίδα υπ. Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, που σήμερα θεωρείται φαβορί- τον οποίο θα ανακοινώσουν στη Σύνοδο του G8 την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία αλλά και στη Λατινική Αμερική που προσπαθούν να πείσουν για την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της σκυτάλης στο τιμόνι του ΔΝΤ αντιμετωπίζουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Οπως επισημαίνεται από αναλυτές, ούτε η Ασία ούτε η Λατινική Αμερική φαίνονται ικανές να καταλήξουν σύντομα σε έναν μοναδικό υποψήφιο ώστε να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο στην όποια πρόταση ΗΠΑ-ΕΕ.

\"\"

Αντιθέτως, εμφανίζουν μια εικόνα διάσπασης, με τη Ρωσία και τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης να προωθούν τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο, το Μεξικό να προτείνει τον υπ. Προϋπολογισμού της χώρας, Ερνέστο Κορντέρο, το Πεκίνο να κλίνει προς τον πρώην αντιπρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Μιν, και την Τουρκία να εμμένει στην υποψηφιότητα του πρώην υπ. Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς.

Πάντως, μέχρι στιγμής παρότι η λίστα των υποψηφίων δείχνει να μεγαλώνει, ολοένα και περισσότερες χώρες τάσσονται ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βέβαια δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως πως ενδιαφέρεται για τη θέση. Ετσι, μετά τη στήριξη που εξέφρασαν στο πρόσωπο της Λαγκάρντ αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ, δημοσιεύματα στα ΜΜΕ έλεγαν πως ακόμη και ορισμένες ασιατικές χώρες τείνουν να υποστηρίξουν τη Γαλλίδα υπ. Οικονομικών για την αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος Καν.

Το ΔΝΤ πρέπει να είναι ανοιχτό και σε διευθυντές εκτός Ευρώπης, υποστήριξε ο Μεξικανός επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία.

ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ «ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ»
«Πόλεμος» ανάμεσα στα ΜΜΕ Γαλλίας – ΗΠΑ

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα γαλλικά και τα αμερικανικά ΜΜΕ με αφορμή τη δίκη του Ντομινίκ Στρος Καν. Οπως επισημαίνουν εξοργισμένα δημοσιεύματα στη Γαλλία, οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους μοιάζουν να έχουν «μπερδέψει» τους κατηγορούμενους και, αντί του Ντομινίκ Στρος Καν, έχουν καθίσει στο σκαμνί ολόκληρη τη χώρα.

Οπως επισημαίνει η «Λιμπερασιόν», χαρακτηριστικό της «επίθεσης» που δέχεται σύσσωμη η Γαλλία από τα αμερικανικά μέσα είναι άρθρο του περιοδικού «Vanity Fair», το οποίο υποστηρίζει πως «στη Γαλλία, έτσι συνηθίζουν να δίνουν φιλοδώρημα στις καμαριέρες». Εξίσου εξοργιστικό χαρακτηρίζεται και δημοσίευμα στον διαδικτυακό τόπο της New York Daily News όπου καταγγέλλεται στο σύνολό της «η γαλλική κουλτούρα», καθώς υποστηρίζεται πως σε αυτήν θεωρείται «θεμιτό» να συνωμοτεί κανείς με σκοπό να αποσιωπηθεί η απόπειρα βιασμού.

Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως το βασικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι πως στη χώρα αυτήν οι συμπεριφορές όπως αυτή του Στρος Καν θεωρούνται «πλεονέκτημα» και όχι έγκλημα όπως στις ΗΠΑ, ενώ επαναλαμβάνεται πως οι Γάλλοι έχουν την «απιστία στο DNA τους».

ethnos

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook