Μπορεί το σοκ της αρχής, ο συνεχής βοµβαρδισµός από «πληροφορίες» να κάνουν τις ηµέρες να φαίνονται εβδοµάδες, αλλά το «Ντοµινίκ-γκέιτ» είναι πολύ φρέσκο. Η σκόνη θα αργήσει να καταλαγιάσει. Προς το παρόν, πέντε ερωτήµατα – κλειδιά για µια υπόθεση µπλεγµένη όσο λίγες.

1) Πού στηρίζεται η εκτίµηση ότι «κάτι βρωµάει στην υπόθεση»;

Ας πούμε ότι υπάρχουν πληροφορίες που εγείρουν ερωτήµατα. Οπως για παράδειγµα το γεγονός ότι η διεύθυνση του ξενοδοχείου καθυστέρησε περιέργως να ειδοποιήσει την Αµεση ∆ράση – η καµαριέρα φέρεται να µπήκε στη σουίτα λίγο µετά τις 12 το µεσηµέρι και ο Στρος-Καν εγκατέλειψε το ξενοδοχείο γύρω στις 12.30, αλλά το πρώτοτηλεφώνηµα στην Αστυνοµία έγινε 13.32.

Ή η πληροφορία που έδωσε ανωνύµως άλλη καµαριέρα ότι υπήρχε από µέρεςστα αποδυτήρια του προσωπικού αφίσα του Στρος-Καν – ενώ ο δικηγόρος της 32χρονης υποστήριξε πως η πελάτισσά του έµαθε «µία ή δύο ηµέρες µετά» ποιος είναι. Ή η αποκάλυψη της «Liberation» ότι σε off the record συνάντησή του µε δηµοσιογράφους, τέλη Απριλίου, ο Στρος-Καν είχε εκφράσει φόβους πως µια γυναίκα, «στην οποία κάποιοι θα υπόσχονταν µισό ή ένα εκατοµµύριο ευρώ», θα τον κατήγγειλε ψευδώς για βιασµό. Ενα 57% των Γάλλων θεωρεί πως ο Στρος-Καν έπεσε σε παγίδα. Αλλά όπως επισηµαίνει ο κοινωνιολόγος Ζεράρ Μπρονέρ, «οι Γάλλοι δεν ήθελαν να πιστέψουν πως είναι αλήθεια».

2) Οι κάµερες και τα κλειδιά τι πληροφορίες δίνουν;

Στον διάδρομο έξω από τη σουίτα δεν υπάρχουν κάµερες. Οι µαγνητικές κάρτες -κλειδιά, που άρχισαν να χρησιµοποιούνται στα ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης το 1977, µπορούν πράγµατι να πιστοποιήσουν ακριβώς τι ώρα µπήκε η καµαριέρα, αν άφησε την πόρτα ανοιχτή – σύµφωνα µε τους «New York Times», στα περισσότερα ξενοδοχεία οι καµαριέρες καλούνται να αφήνουν την πόρτα ανοιχτή ή µισάνοιχτη –, αν κάποιος την έκλεισε ή όχι στη συνέχεια… Τα πράγµατα όµως περιπλέκονται από την πληροφορία της «Figaro» πως η καµαριέρα βρήκε µισάνοιχτη την πόρτα, εντός της σουίτας βρισκόταν ήδη υπάλληλος του room service, η καµαριέρα τον ρώτησε αν µπορούσε να αρχίσει το καθάρισµα, εκείνος της απάντησε πως είχε τελειώσει και η σουίτα ήταν άδεια.


3) Επεχείρησε ο Στρος-Καν να διαφύγει;

Είναι ένα από τα σημεία – κλειδιά του µπρα ντε φερ ανάµεσα στην Εισαγγελία και την υπεράσπιση. Η κατηγορούσα αρχή δήλωσε εξαρχής πεπεισµένη γι’ αυτό. Στην πρώτη ακρόαση µάλιστα έπεισε τη δικαστή να κηρύξει προφυλακιστέο τον Στρος-Καν ως ύποπτο φυγής. Επικαλείται τις κάµερες που τον δείχνουν να εγκαταλείπει το Sofitel «φουριόζος» και το γεγονός πως οι αστυνοµικοί τον συνέλαβαν τελικά, γύρω στις 16.30, στο αεροδρόµιο JFK,µέσα σε αεροσκάφος της Air France που ετοιµαζόταν να απογειωθεί.

Η υπεράσπιση αντιτείνει πως ο Στρος-Καν έφυγε βιαστικά για να προλάβει ραντεβού που είχε στις 12.45 «µε µάρτυρα που θα το επιβεβαιώσει» – την 26χρονη κόρη του Καµίγ, φοιτήτρια στο Πανεπιστήµιο Κολούµπια, που βρέθηκε την Πέµπτη στο δικαστήριο, µαζί µε τη σύζυγο του Στρος-Καν, Αν Σενκλέρ. Εχει επίσης αποδείξει πως ο Στρος-Καν είχε κλείσει το εισιτήριο για Γαλλία από καιρό, αφού είχε προγραµµατισµένη, το ίδιο βράδυ, συνάντηση στη Γερµανία µε την Άνγκελα Μέρκελ. Και επικαλείται ως υπερασπιστικό στοιχείο το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος ο DSK αυτός που ενηµέρωσε το «Sofitel» – άρα και την Αστυνοµία – ότι βρισκόταν στο αεροδρόµιο, τηλεφωνώντας στις 15.30 για να ρωτήσει µήπωςείχε ξεχάσει εκεί το κινητό του.

4) Τι πραγµατικά συνέβη στη σουίτα;
Σύμφωνα µε την Αστυνοµία και το κατηγορητήριο, η 32χρονη καµαριέρα µπήκε στη σουίτα για να καθαρίσει, χωρίς να γνωρίζει πως ο Στρος-Καν ήταν ακόµα µέσα. Εκείνος βγήκε από το µπάνιο γυµνός, την κυνήγησε κατά µήκος ενός διαδρόµου, κλείδωσε την εξώπορτα και την τράβηξε διά της βίας στην κρεβατοκάµαρα όπου της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Εκείνη κατόρθωσε να αντισταθεί για λίγο, αλλά τελικά ο Στρος-Καν την τράβηξε στο µπάνιο, όπου την υποχρέωσε σε στοµατικό σεξ. Εκείνη του ξέφυγε και πάλι, βγήκε τρέχοντας και περιέγραψε στους συναδέλφους της τα καθέκαστα. Η υπερασπιστική γραµµή περιορίζεται προς το παρόν σε µια φράση, ενδεικτική της συνέχειας:«Τα στοιχεία δεν θα συµφωνήσουν µε τη θεωρία της επαφής µέσω εξαναγκασµού».

5) Τι ξέρουµε για την Οφηλία;

Ο γαλλικός τύπος δηµοσίευσε την Πέµπτη το πραγµατικό της όνοµα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ονοµάζεται Ναφισάτου Ντιάλο, είναι από τη Γουινέα, µετανάστευσε στις ΗΠΑ µαζί µετον έµπορο σύζυγό της το 1998, είναι πια διαζευγµένη, έχει µια 15χρονη κόρη, ζούσε στο Μπρονξ αλλά τώρα µένει αλλού, υπό αστυνοµική προστασία.

Το όνοµα Οφηλία το υιοθέτησε προφανώς για λόγους ευκολίας, όταν άρχισε να εργάζεται στο «Sofitel», προ τριετίας. Το µόνο που µπορούµε να πούµε µετά βεβαιότητας είναι πως οι συνήγοροι του Στρος-Καν θα κοσκινίσουν το παρελθόν της, ώστε να υπονοµεύσουν την αξιοπιστία της. Ηδη, µε έναν ιδιαίτερα άκοµψο τρόπο, την αποκάλεσαν λίγο – πολύ κακάσχηµη– αν και µια γειτόνισσατ ην περιέγραψε ως «καλλονή» κι ένας οδηγός ταξί που τη γνωρίζει, έκανε λόγο για «µεγάλο στήθος και ωραίους γλουτούς». Η δικαστική µάχη προαναγγέλλεται µακρά – και βρώµικη.


tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook