Στημένη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο Ηράκλειο. Με αφορμή τις περίεργες δηλώσεις του πιο στενού συνεργάτη της κυρίας Μέρκελ, ότι έλληνας πολιτικός του υπαινίχθηκε ότι επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας μίλησε για αντίδραση εκνευρισμού από το Βερολίνο εξαιτίας της επερχόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και για στημένο παιχνίδι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι οι ευρωεκλογές θα σαρώσουν «τους μεταπράτες της πατρίδας και τους εντολοδόχους τους κυρίας Μέρκελ και του κου Σόιμπλε.  Που δε χάνουν ευκαιρία, ακόμα και λίγες ώρες πριν τη κάλπη να στήνουν σε συνεννόηση με τον εκλεκτό τους κο Σαμαρά, παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας. Με πέρα ως πέρα ψεύτικες αναφορές και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Καταλαβαίνουμε το πόνο και τον εκνευρισμό τους. Αλλά πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι οι καιροί αλλάζουν».

Και συνέχισε στους ίδιους υψηλούς τόνους: «Η Ελλάδα των Καννών, που η Μέρκελ, ο Γιούνγκερ, ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, αποφάσιζαν και διόριζαν κυβερνήσεις, πέρασε ανεπιστρεπτί. Από Δευτέρα ο λαός μας με τη ψήφο του, βάζει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα με φωνή, αξιοπρέπεια και υπόσταση στην Ευρώπη. Που δε θα τρώει καρπαζιές, ούτε θα ζητάει ελεημοσύνη».

Όπως είπε ο κ., Τσίπρας αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε «αν κάτι οφείλει να θυμάται από τη μια και μοναδική φορά που μιλήσαμε, είναι ότι για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο του ετέθη από Έλληνα πολιτικό η απαίτηση να προχωρήσει η Γερμανία, όπως οφείλει, στην ιστορική υποχρέωση να ξεπληρώσει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσει, που χρωστά εδώ και 70 χρόνια».

Μίλησε δε για «δικαιολογημένο εκνευρισμό του κ. Σόιμπλε» γιατί από Δευτέρα «δε θα έχει να κάνει με υποτακτικούς», ενώ επιτέθηκε στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο «που όχι μόνο δεν καταδίκασαν τη νέα άθλια παρέμβαση στα εσωτερικά μας, αλλά τη διακινούν και ως τρόπαιο προεκλογικό». Και όξυνε την κριτική: «Είναι να ντρέπεσαι γι' αυτούς. Να ντρέπεσαι για λογαριασμό τους. Γιατί οι ίδιοι έχουν ξεχάσει όχι μόνο τι θα πει αξιοπρέπεια, διαφάνεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ήθος. Αλλά και τι θα πει ντροπή».

Για τον κ. Σαμαρά είπε ότι «δεν ντρέπεται ο πρωθυπουργός που αφού έπαιξε τον Διγενή στο Ζάππειο, ζήτησε δημοσίως συγνώμη για τις αμαρτίες του από την κυρία Μέρκελ. Δεν ντρέπεται που αφού εξαπάτησε το λαό ότι θα διαπραγματευτεί δεκάξι σημεία του μνημονίου, έβαλε μετά τις εκλογές το μνημόνιο πάνω από το δημοκρατικό σύνταγμα της χώρας. Χωρίς να διαπραγματευτεί ούτε ένα κόμμα, μια τελεία, ένα σημείο στίξης.  Δεν ντρέπεται τώρα, σήμερα, μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει, να υπόσχεται θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ιστορίες επιτυχίας. Να υπόσχεται παντεσπάνι, σε ένα λαό που του στέρησε το ψωμί».

Για τον κ. Βενιζέλο σημείωσε ότι «δεν ντρέπεται που ξέχασε όλα τα συνθήματα. Όλες τις υποσχέσεις. Όλο τον κόσμο που πίστεψε στο κόμμα του. Τους νέους, τους συνταξιούχους, τους ομολογιούχους, τους μη προνομιούχους. Και έγινε μέγας αυλάρχης στην αυλή του Σαμαρά. Ακόλουθος της ακροδεξιάς, συνεργός στην ύβρη κατά του ελληνικού λαού».  

Δύο μέρες πριν τις εκλογές έκανε δε άνοιγμα σε όλους τους ψηφοφόρους με επίκεντρο την υπόθεση των Καννών: «Ζητάνε πολλά όσοι αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, θέλουν οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας να εκλέγονται από το λαό και όχι να διορίζονται από τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Μπαρόζο;». Επέμεινε δε ιδιαίτερα στο θέμα, ποντάροντας και στις εσωκομματικές αντιδράσεις, που προκαλούνται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα: «Στο ανακτοβούλιο των Καννών με ένα νεύμα και ένα τηλεφώνημα, Σαμαράς και  Βενιζέλος. αποστάτησαν από όσα έλεγαν, όσα υπόσχονταν, όσα διακήρυσσαν. Αποστάτησαν από την ευθύνη τους να διαφυλάξουν τη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία, την αξιοπρέπεια της χώρας.  Αποστάτησαν από τις επιταγές του συντάγματος και συνωμότησαν για να στηρίξουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που απαιτούσε η κυρία Μέρκελ. Και έλαβαν ως αμοιβή της αποστασίας τους θέσεις εξουσίας. Υπό τις ευλογίες του Βερολίνου και της γερμανικής Ευρώπης. Και η αποστασία τους είναι στίγμα από το οποίο δεν μπορούν να απαλλαγούν, όσο κι αν επικαλούνται την ανωτέρα βία και τη σωτηρία της πατρίδας. Καμιά πατρίδα δεν σώθηκε με συνωμοσίες και αποστασίες. Καμιά πατρίδα δεν μπορεί να σωθεί με τις εντολές του Βερολίνου ή των Καννών.  Καμιά πατρίδα δεν μπορεί να σωθεί από κείνους που την καταστρέφουν και φοβούνται το λαό τους». 

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε κι άλλο τους τόνους: «Δεν μας αξίζει αυτή η κυβέρνηση. Δεν μας αξίζει ο ολοκληρωτισμός της υποταγής στο Βερολίνο και στα μνημόνια. Δεν μας αξίζει το καθεστώς του φόβου, του ζόφου, της ανεργίας, της αγριότητας και της καταστροφής. Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της κλεπτοκρατίας, της τραπεζοκρατίας, της εκφυλισμένης ελίτ που ελέγχει την οικονομία και την εξουσία χρόνια τώρα. Δεν μας αξίζει να μας κυβερνούν οι γνωστές οικογένειες της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας και να αποφασίζουν για μας πριν από  μας. Δεν μας αξίζει να αποφασίζουν οι χορτάτοι πόσο θα πεινάσουν τα παιδιά μας. Φτάνει πια! Αρκετά ως εδώ!  Αυτή η τραγωδία απαιτεί κάθαρση. Να τελειώνουμε την Κυριακή με όλη αυτή τη λάσπη που το κύμα της μεταπολίτευσης κουβάλησε ως τις μέρες μας.  Να γκρεμίσουμε τα τείχη που έχτισαν και χτίζουν γύρω από τις ζωές μας».
 
Δημοψήφισμα  

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις εκλογές της Κυριακής «αποφασιστική αναμέτρηση»,  «δημοψήφισμα για τη ζωή» και «ιστορική ευκαιρία που ο ελληνικός λαός δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη».  Κάλεσε δε όλους τους ψηφοφόρους, ανεξέρτητα από το τι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, να ενώσουν τώρα την οργή και το θυμό τους με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη κάλπη των ευρωεκλογών. Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους υποψήφιους του ΚΚΕ, επικρίνοντας μάλιστα την ηγεσία του Περισσού για την αρνητική της στάση, ενώ υπεραμύνθηκε του ανοίγματος που έκανε το κόμμα του σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής: «Η ΝΔ του Σαμαρά έσπειρε και καλλιέργησε σαν επίμονος κηπουρός το δηλητηριώδες και σαρκοφάγο φυτό του φασισμού. Και θύμωσε που τολμήσαμε να απευθυνθούμε στον απλό ψηφοφόρο. Για να τον καλέσουμε να εγκαταλείψει το δρόμο της μαύρης τρομοκρατίας και να επανέλθει στο δρόμο της δημοκρατίας. Για να τον θέσουμε προ των ευθυνών του. Για να του πούμε για χιλιοστή φορά ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εχθρός του συστήματος, όπως πλασάρεται, αλλά το μακρύ φονικό χέρι του συστήματος». Επικαλέστηκε δε ο κ. Τσίπρας την ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη «η εκκλησιά να ‘ναι ορθόδοξη και όποιος θέλει ας ανάβει κερί» και ξεκαθάρισε: «Εμείς λοιπόν καλούμε όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες, ανεξάρτητα από το αν ήταν δεξιοί, αριστεροί ή κεντρώοι.  Σε αυτές τις εκλογές να ενώσουν τη φωνή, την αγωνία, την ελπίδα τους, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».  Έθεσε δε τα δικά του διλήμματα των εκλογών: «Με την εντολή του λαού, ή με τις εντολές του Βερολίνου; Με την Ελλάδα ή με τη κα Μέρκελ; Με τη δημοκρατία, ή με τον ολοκληρωτισμό; Με το νέο ή με το παλιό και γερασμένο; Και εν τέλει: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τα μνημόνια;»

 

Μυστικά μνημόνια

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σύρεται από την τρόικα και μυστικά έχει αποφασίσει νέες περικοπές και νέες θυσίες μετά τις ευρωεκλογές» και επέμεινε ιδιαίτερα στην προστασία των συντάξεων. Προειδοποίησε δε ότι «εάν δεν τους σταματήσουμε, από Δευτέρα θα ολοκληρώσουν το έγκλημα: Θα εφαρμόσουν τα μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί στους δανειστές. Αν μείνουν όρθιοι: Θα φτάσουν τις συντάξεις στα 360 ευρώ. Θα εξαϋλώσουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις παντού. Θα μειώσουν και άλλο τους μισθούς. Θα απολύσουν άλλους 15 χιλιάδες στο Δημόσιο».

 

Δεσμεύσεις

Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις του κόμματός του:

-       Για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στηριγμένο απόλυτα στη διαφάνεια, την  αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα.
-       Για το ξερίζωμα των μηχανισμών που νέμονται το δημόσιο χρήμα, τη δημόσια εξουσία και τη δημόσια περιουσία προς όφελος της πολιτικής τάξης και ενός παρασιτικού κεφαλαίου.  
-       Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος.
-       Για την επαναφορά της ισότιμης θέσης της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη μέσα από μια νέα διαπραγμάτευση που θα επιβεβαιώσει το γράμμα και την ισχύ των Θεμελιωδών Συνθηκών που η χώρα έχει υπογράψει.
-       Για τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
-            Για την ενεργοποίηση προγράμματος αναδιαρθρώσεων και τον απεγκλωβισμό εκατομμυρίων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών από το άγος των χρεών. Γιατί εκατομμύρια επαγγελματίες, επιστήμονες, οικογενειάρχες, άντρες και γυναίκες, έχουν το δικαίωμα να ξαναρχίσουν από την αρχή.
-       Για την άμεση στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη με έκτακτα προγράμματα ενίσχυσης.
-       Για την ενεργοποίηση Προγράμματος αποκατάστασης των Δασκάλων και των Καθηγητών, των Γιατρών και των Νοσοκόμων, των επιστημόνων και των υπαλλήλων που συγκροτούν την καρδιά του κοινωνικού κράτους.
-       Για την αποκατάσταση των Δικαστικών, των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών που κρατούν όρθια την ελληνική κρατική υπόσταση. 
-       Για την υλοποίηση έκτακτων προγραμμάτων υποστήριξης των αγροτών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων επαγγελματιών στην πόλη και την ύπαιθρο. 
-       Για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών, όπως είναι το νερό, τα δάση και ο αιγιαλός.
-       Για την περιφρούρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που είναι το διαβατήριό μας για την Ευρώπη του μέλλοντος.
-       Για την άμεση ανατροπή των αποφάσεων εκποίησης του κράτους.
-       Για την επιστράτευση της δημόσιας περιουσίας για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και τη θωράκιση των συντάξεων.
-       Για μια Ελλάδα σύγχρονη και υπερήφανη, για μια Ελλάδα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
-       Για την προάσπιση των εθνικών δικαίων σε ολόκληρο το τόξο του ελληνισμού από τη Θράκη ως την Κύπρο.