Υλικά

• 500 γρ. ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας
• 300 γρ. γλυκιά μυζήθρα (ανθότυρο)
• 80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 2 αβγά
• 1 κ. γλυκού κύμινο
• 1 κ. γλυκού δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 2 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 κ. σούπας ξύσμα λεμονιού
• ½ κ. γλυκού θρούμπι
• ½ κ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
• ¼ κ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• Αλεύρι και παρθένο ελαιόλαδο , για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

• 400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες στο χοντρό τρίφτη
• 80 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 100 γρ. κρεμμύδι ξερό, πολτοποιημένο
• 3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
• 10 γρ. ζάχαρη
• 1 κ. γλυκού ξερό βασιλικό
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το ψιλοκομμένο κρέας με τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε σε μέτρια κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να «σταθούν» για 20 λεπτά περίπου.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και τη ντομάτα.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, βάζουμε τη ζάχαρη, το βασιλικό και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά της ώρας. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει θερμοκρασία. Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε στη σάλτσα ντομάτας.