Με την Ελλάδα και τις ενεργειακές εξελίξεις ασχολείται το περιοδικό Forbes, σε εκτενές δημοσίευμά του, αναφέροντας τις δύο άδειες που παραχωρήθηκαν σε κοινοπραξίες υπό την ελληνική Energean Oil & Gas, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την καναδική Petra Petroleum για έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων και με την βρετανική Trajan Oil για έρευνες στην περιοχή του Κατάκολου.

Η τρίτη άδεια παραχωρήθηκε σε κοινοπραξία υπό τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Petroceltic για παράκτιες έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ελλάδα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη της εν υπνώσει προσπάθειάς της να διερευνήσει την ύπαρξη ενεργειακών πόρων, ανακοινώνοντας την έγκριση τριών αδειών για έρευνες, οι οποίες παραχωρήθηκαν σε κοινοπραξίες με επικεφαλής εγχώριες εταιρείες».

Χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τις παραχωρήσεις, ωστόσο επισημαίνει το θέμα της καθυστέρησης για την έναρξη των ερευνών , καθώς οι άδειες θα πρέπει να επικυρωθούν από το Κοινοβούλιο. Εκφράζει τους φόβους τους για τις πιθανές “αναταράξεις” μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ως αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Οι εκλογές, όπως αναφέρει, μπορεί να μην επηρεάσουν άμεσα την τωρινή ελληνική Βουλή, όμως ενδέχεται να λειτουργήσουν κατά στις πολιτικές του πρωθυπουργού.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι αυτό το κόμμα έχει αποφύγει να κάνει συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά με τις άδειες διεξαγωγής ερευνών, αλλά έχει ταχθεί υπέρ της κρατικοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας, εκφράζοντας την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ενέργεια για να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Forbes, η απειλή της κρατικοποίησης, θα αποθαρρύνει πιθανούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήδη είναι ανήσυχοι για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook