To 27,5% απέσπασε το ευρωσκεπτικιστικό Ukip στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω του τόσο τους Εργατικούς (με 25,4%), όσο και τους Συντηρητικούς (με 23,94%).

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας που κάποιο κόμμα εκτός των δύο παραδοσιακών κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Ukip, είχε υποσχεθεί ότι θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό και το έκανε. Εάν ληφθούν υπόψη και τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών (όπου το Ukip δεν βγήκε πρώτο, αλλά ) τότε γίνεται φανερό ότι το παραδοσιακό πολιτικό τοπίο της Βρετανίας αλλάζει σημαντικά.

Όπως σημειώνει ο Guardian, το Ukip, στην πρώτη του εκλογική εμφάνιση πριν από 20 χρόνια είχε συγκεντρώσει ποσοστό 1%. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές απέσπασε το 16,5%, ποσοστό που διπλασίασε σε αυτές τις εκλογές.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το Ukip εκλέγει 23 ευρωβουλευτές και από 18 εκλέγουν Εργατικοί και Συντηρητικοί.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταβαραθρώθηκαν, χάνοντας όλους τους ευρωβουλευτές τους εκτός από έναν. Με τους βουλευτές του κόμματος να ζητούν ήδη πριν από τα αποτελέσματα παραίτηση του ηγέτη των LibDem, Νικ Κλεγκ, θεωρείται πιθανό να δρομολογηθούν στο κόμμα εξελίξεις.

Την τέταρτη θέση κατέλαβαν οι Πράσινοι που εκλέγουν τρεις βουλευτές.

Σε δηλώσεις του, ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι το αποτέλεσμα δικαιολογεί την περιγραφή του πολιτικού σεισμού, καθώς «ποτέ πριν στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής, ένα κόμμα που θεωρείται αντάρτικο κόμμα δεν ανήλθε στην πρώτη θέση εθνικών εκλογών».

Ισχυρίστηκε ότι οι ψηφοφόροι οδήγησαν «στο πιο θαυμαστό αποτέλεσμα στη βρετανική πολιτική εδώ και 100 χρόνια και είμαι περήφανος που τους οδήγησα εκεί».

Και έσπευσε να προβλέψει: «Μπορεί να δούμε έναν ηγέτη κόμματος να οδηγείται σε παραίτηση και έναν άλλο να ξανασκέφτεται την πολιτική της αντίθεσής του για δημοψήφισμα για την Ευρώπη και ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να τηρήσει μια πιο σκληρή γραμμή. Δεν είναι πλέον πέρα από τα όρια της δυνατότητας το να τηρούμε την ισορροπία της εξουσίας σε ένα Κοινοβούλιο που δεν έχει αυτοδυναμία» είπε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook