Ο μύθος της Ατλαντίδας πρόκειται να είναι το θέμα της διάλεξης που θα παρουσιάσει την Πέμπτη, 29 Μαΐου, η Δρ Ντόρα Κωνσταντινίδη, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον μύθο της Ατλαντίδας, όπως καταγράφηκε από τον Πλάτωνα. Η βύθιση ενός εκλεπτυσμένου πολιτισμού εξήρε τη φαντασία των ανθρώπων στο παρελθόν και συνεχίζει να το κάνει ακόμα και τώρα. Η Δρ Κωνσταντινίδη πρόκειται να αναφερθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σε ένα χώρο της Εποχής του Χαλκού, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης (Θήρα).

Σημειώνεται ότι η Δρ Κωνσταντινίδη διεξήγαγε έρευνα των κτηρίων της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή του Ακρωτηρίου, ενώ ολοκλήρωνε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα είναι συνεργάτης στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Η Ντόρα έχει ένα συνεχές ενδιαφέρον για τη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών για να καταγράφει, να αναλύει και να συμβάλει στη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Η διάλεξη θα δοθεί στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακήσιων (2ος όροφος, 329 Elizabeth St., Μελβούρνη), την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 7.00μμ. Χορηγός της διάλεξης είναι ο κ. Νίκος Κουκουβιτάκης, τον οποίο η οργανωτική Επιτροπή των Σεμιναρίων ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξή του.

Η εξέλιξη της Ελληνιστικής στρατηγικής πολέμου

Αναφορά στην αρχαία ελληνική στρατηγική πολέμου πρόκειται να κάνει ο Δρ Κρίστοφερ Μάθιου, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, στη διάλεξη που θα δώσει την Τετάρτη 28 Μαΐου, στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Αδελφότητας Ιθακήσιων και στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια δωρεάν η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

H Ελληνιστική πολεμική στρατηγική άλλαξε το πρόσωπο του αρχαίου κόσμου για πάντα. Στην καρδιά της βρισκόταν ο Μακεδόνας βαρύς οπλίτης (φαλαγγίτης) ο οποίος, οπλισμένος με ένα μακρύ δόρυ (την σάρισα), αναπτυσσόταν μέσα σε μία πυκνή παράταξη διάφορων σχηματισμών (την φάλαγγα).


Από την άνοδο της Μακεδονίας ως μια στρατιωτική υπερδύναμη στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και μέχρι την στιγμή που ηττήθηκε στα χέρια των Ρωμαίων στην Πύδνα 168 π.Χ., η φάλαγγα αποτέλεσε τον πυρήνα σχεδόν κάθε Ελληνιστικού στρατού στο πεδίο της μάχης από την Ιταλία μέχρι την Ινδία. Μολαταύτα, μπορεί κάποιος να πει ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μελετητών όσον αφορά το ποιός δημιούργησε την πρώτη φάλαγγα και πότε ακριβώς.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση θα εξετάσει πώς αυτή η τόσο επαναστατική μορφή πολέμου τέθηκε σε λειτουργία, που δημιουργήθηκε, ποιές ήταν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν για την δημιουργία της, πως κατάφερε ο Μέγας Αλέξανδρος να την χρησιμοποιήσει τόσο αποτελεσματικά, και πως αυτό το ύφος του αγώνα κυριάρχησε στον ανατολικό μεσογειακό κόσμο για 200 χρόνια.

Ο Δρ Christopher Matthew αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας (University of New England) το 2006, όπου επικεντρώθηκε στη μελέτη των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών πολέμων και ολοκλήρωσε μια έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ρωμαϊκό στρατό από τον στρατηγό Gaius Marius. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Macquarie, στο Σίδνεϊ, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα, το 2009, με τη χρήση φυσικής αναδημιουργίας, πειραματικής αρχαιολογίας και βαλλιστικών δοκιμών για να εξετάσει τους μηχανισμούς του πολέμου στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα πώς ο εξοπλισμός του στρατιώτη της εποχής εκείνης καθόρισε τον ρόλο του και την λειτουργικότητά του στο πεδίο της μάχης. Αυτή η έρευνα έχει λάβει έξοχα σχόλια και ο ίδιος θεωρείται ως αυθεντία στην αρχαία ελληνική τέχνη πολέμου.

Η οργανωτική επιτροπή των Σεμιναρίων και η Κοινότητα ευχαριστούν το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών (AIMS) και την Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας για τη χρηματοδότηση της διάλεξης. Η διάλεξη θα δοθεί στην Αγγλική γλώσσα, στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακήσιων (2oς όροφος, 329 Elizabeth Street, Melbourne), την Τετάρτη 28 Μαΐου, στις 7.00μμ.