Υλικά

• 1 κιλό κοτόπουλο (μπουτάκια & κοπανάκια), σε μερίδες
• 350 γρ. φακές
• 80 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 180 γρ. ντοματάκια, ψιλοκομμένα
• 1 κ. σούπας τοματοπολτό
• 100 γρ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
• 100 γρ. καρότα, σε χοντρούς κύβους
• 80 γρ. σέλινο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
• 80 γρ. κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
• 1 δαφνόφυλλο
• 1 κ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
• 2 κ. σούπας πετιμέζι
• ¼ κ. γλυκού ζάχαρη
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Πλένουμε με άφθονο νερό τις φακές και τις βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις πάρουν μια βράση, αφαιρούμε τον αφρό και τις βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Παράλληλα, σε μια γάστρα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα ξερά κρεμμύδια με το λιωμένο σκόρδο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κοτόπουλο και τα «στριφογυρίζουμε» μέχρι να χρωματιστούν από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε στη γάστρα, τα ντοματάκια, τα καρότα, το σέλινο, τη δάφνη και τον κόλιανδρο και τα ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν προσθέτουμε και ένα φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Φτιάχνουμε τη γεύση με το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 40-45 λεπτά. Στα 20 λεπτά, ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τις φακές, το πετιμέζι και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για τον υπόλοιπο χρόνο χωρίς καπάκι μέχρι να ροδίσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.