Αν αρέσκεστε να σχολιάζετε την προσωπική ζωή των φίλων σας ή τα ρούχα των συναδέλφων σας, μην αισθάνεστε τύψεις: φαίνεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να «ανθίζει» με το κουτσομπολιό και μάλιστα, όσο πιο κακεντρεχή είναι τα σχόλια τόσο το καλύτερο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ανταλλαγή «πιπεράτων» πληροφοριών για τις ζωές άλλων ανθρώπων συνιστά έναν γρήγορο τρόπο προκειμένου να διαχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τεστ στα οποία μελέτησαν το πόση σημασία προσδίδει ο εγκέφαλος στις φωτογραφίες ατόμων. Τα πειράματά τους βασίστηκαν σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται διοφθάλμιος ανταγωνισμός. Αυτό συμβαίνει όταν τοποθετούνται διαφορετικές εικόνες μπροστά από κάθε μάτι και ο εγκέφαλος «βλέπει» πρώτα τη μία και μετά την άλλη.

Ο χρόνος που ο εγκέφαλος αφιερώνει στην κάθε εικόνα συνήθως δεν ελέγχεται συνειδητά από το άτομο. Στο πρώτο πείραμα, ζητήθηκε από 66 άνδρες και γυναίκες να κοιτάξουν φωτογραφίες ατόμων, μαθαίνοντας παράλληλα ορισμένα στοιχεία για εκείνα – από βαρετές τυπικές πληροφορίες μέχρι «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες για τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν μία φωτογραφία μπροστά από το αριστερό ή το δεξί μάτι των εθελοντών και μία φωτογραφία σπιτιού στο άλλο. Ο εγκέφαλός τους επεξεργάστηκε τη μία εικόνα και μετά την άλλη και οι ειδικοί μέτρησαν τον χρόνο που κοίταξαν οι εθελοντές την κάθε εικόνα. Διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων στην έρευνα αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην εικόνα των ατόμων που είχαν εμπλακεί σε κάποιο σκάνδαλο.

Σε δεύτερο πείραμα διαπιστώθηκε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος για το κουτσομπολιό. «Αυτή η επιλογή μεταξύ των ατόμων μπορεί να μας προστατεύσει από τους ψεύτες και τους απατεώνες επιτρέποντάς μας να τους κοιτάξουμε περισσότερο και με αυτό τον τρόπο να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για τη συμπεριφορά τους. Το κουτσομπολιό είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη κοινωνικοποίηση. Είναι ένας τρόπος για να μαθαίνουμε στοιχεία που μας ενδιαφέρουν για την προσωπικότητα ή τον χαρακτήρα των άλλων χωρίς να εμπλακούμε άμεσα σους θριάμβους ή στις ατυχίες τους» σχολίασαν οι επιστήμονες στο περιοδικό «Science».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook