Οι Αμερικανοί δίνουν πανω από 2 εκατομ ευρώ για «θωράκιση» της περίφραξης των εγκαταστάσεων της 115 Πτέρυγας Μάχης, στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου εδρεύουν και οι εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Βάσης Ευκολίας Σούδας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο , η διακήρυξη του οποίου δόθηκε στην δημοσιότητα από την Υπηρεσία Έργων της Πολεμικής Αεροπορίας υπο τον τίτλο «Κατασκευή Περιφράξεων Αεροδρομίου και Περιοχής Πυρομαχικών στην 115 ΠΜ».

Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.200.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.526.600 ευρώ αφορούν σε εργασίες οδοποιίας και τα υπόλοιπα 693.400 ευρώ σε ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές ή ευρωπαικές εταιρείες και οι προσφορές θα ανοιχτούν και θα αξιολογηθούν από αρμόδια επιτροπή στις 24 Ιουνίου, στην Αθήνα.

Στην διακήρυξη αναγράφεται χαρακτηριστικά «το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις Αμερικανικού Κλιμακίου Σούδας (Αμερικανικό Ναυτικό).»

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέας περίφραξης και περιμετρικού δρόμου εσωτερικά από αυτήν, στην περιοχή των πυρομαχικών κοντά στον Μουζουρά καθώς και στον χώρο του αεροδρομίου.

Δείτε την διακήρυξη του διαγωνισμού εδώ

Το γεγονός είναι πως αποτελεί πάγια τακτική του Αμερικανικού Κλιμακίου Σούδας η χρηματοδότηση έργων που αποσκοπούν στην βελτίωση και «θωράκιση» των εγκαταστάσεων της 115 ΠΜ στο Ακρωτήρι, τις οποίες άλλωστε χρησιμοποιούν και αυτοί.

Να σημειωθεί πως και πριν από λίγους μήνες (τον Σεπτέβριο 2013) είχε πραγματοποιηθεί ένας ακόμη μεγάλος διαγωνισμός για την αντικατάσταση του υπόγειου ηλεκτρικού δικτύου της 115 Πτέρυγας Μάχης, προυπολογισμού 980.000 ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση το έργο χρηματοδοτείται από το Αμερικανικό Κλιμάκιο Σούδας.

Επίσης τον Ιούλιο του 2013 ολοκληρώθηκε διαγωνισμός για το έργο «Αναβάθμιση - Ανακαίνιση του Κτιρίου «ΜΙΝΩΑ» Κοιτώνων Αγάμων (115ΠΜ-12-02)» προυπολογισμού 454.000 ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από «πιστώσεις κοινής ωφέλειας μεταξύ 115ΠΜ και Αμερικανικής Ευκολίας Αεροπορικής Βάσης Σούδας (ΑΕΑΒΣ).»

Ναπολέων Σαραντίδης