Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ απέρριψε την συμφωνία να παραιτηθεί, τόνισε χθες Κυριακή η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε τον Σάλεχ να υπογράψει τη συμφωνία αυτή.

\”Τον προτρέπουμε να τηρήσει αμέσως τις δεσμεύσεις του,να μεταβιβάσει ειρηνικά την εξουσία και να διασφαλίσει ότι η νόμιμη βούληση του λαού της Υεμένης θα ικανοποιηθεί. Τώρα είναι η ώρα για πράξεις\”, τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

Ο Σάλεχ, αν και δέχτηκε ισχυρή διπλωματική πίεση από τα γειτονικά κράτη του Κόλπου και τους δυτικούς μεσολαβητέ, απέρριψε τη συμφωνία να παραιτηθεί, η οποία θα τους πρόσφερε ασυλία.

\”Οι ΗΠΑ είναι βαθύτατα απογοητευμένες από την συνεχιζόμενη άρνηση του προέδρου Σάλεχ να υπογράψει την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου\”, επισήμανε η Κλίντον.

\”Ο πρόεδρος Σάλεχ είναι πλέον ο μόνος (από τις εμπλεκόμενες πλευρές) που αρνείται να κάνει πράξεις τα λόγια\”, είπε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ αναφέροντας πως η αντιπολίτευση έχει υπογράψει τη συμφωνία.

Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε επίσης την οργή των ΗΠΑ όταν πληροφορήθηκαν ότι ένοπλοι, πιστοί στον Σάλεχ, περικύκλωσαν την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Σαναά, παγιδεύοντας τον αμερικανό πρεσβευτή και τους πρεσβευτές άλλων χωρών του Κόλπου και της Δύσης στη διάρκεια συνάντησής τους για την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη.

\”Καταδικάζουμε αυτήν την πράξη και καλούμε τον πρόεδρο Σάλεχ να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και να εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων διπλωματών και των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών που βρίσκονται στην Υεμένη\”, κατάληξε η κ. Κλίντον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook