«Το να προτρέπουμε τους παραγωγούς να μην καταθέτουν δήλωση καλλιέργειας και ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, είναι σαν να τους κοροϊδεύουμε και να τους εξωθούμε στο περιθώριο. Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης στη βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ. Παράλληλα, δεν απέκλεισε αλλαγές στο σύστημα από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

«Έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες, όταν δεν θέλουν να καταβάλουν ασφαλιστική εισφορά τώρα, να μην υπογράφουν τη δήλωση καλλιέργειας. Όμως θεωρώ, το να τους προτρέπουμε να μην υπογράφουν τη δήλωση, είναι σαν να τους κοροϊδεύουμε και να τους εξωθούμε στο περιθώριο, γιατί θα μείνουν ανασφάλιστοι. Έχω δεσμευθεί ότι με την εφαρμογή φέτος του νόμου, τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο που θα κάνουμε απολογισμό, όπου χρειαστεί να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα, θα τα αλλάξουμε. Αλλά, ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο κ.Σκανδαλίδης και πρόσθεσε:

«Δώσαμε στους παραγωγούς τη δυνατότητα να δηλώνουν την καλλιέργειά τους με συν-πλην 20%, με δική τους ευθύνη και να πληρώνουν την εισφορά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Όσων η εισφορά είναι μικρότερη των 20 ευρώ τους τη χαρίσαμε. Δεν πρόκειται για χαράτσι».

Ακόμη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε τον Οργανισμό η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, (το χρέος του ξεπερνούσε τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση το σύστημα θα κατέρρεε). Επίσης επισήμανε ότι με τη διαδικασία αυτή ανοίγει ένας καινούργιος δρόμος, ένα καινούργιο σύστημα. Γίνεται μια προσπάθεια προοδευτικής αντιμετώπισης και λύσης του προβλήματος. «Προσπαθούμε να σώσουμε τον ΕΛΓΑ για να μην πάνε οι αγρότες σε ιδιωτική ασφάλιση και θα περίμενα από το ΚΚΕ να βάλει πλάτη σ΄ αυτό».

Σε ότι αφορά την υποβολή της Δήλωσης της Ενιαίας Ενίσχυσης από κάθε δικαιούχο ξεκαθάρισε ότι είναι δωρεάν.

Συγκεκριμένα, ο Yπουργός, με αφορμή επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι Ενώσεις Συνεταιρισμών ζητούν από τους αγρότες να καταβάλουν ποσά για την υποβολή της Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης, προέτρεψε τους παραγωγούς «να απαιτούν η δήλωσή τους να γίνεται δωρεάν και να μπορεί έτσι νόμιμα να υλοποιηθεί μία τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτή την εποχή για την ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή των αγροτεμαχίων, που θα δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα διαφάνειας και αυθεντικής, εάν θέλετε σχέσης, με τον αγροτικό κόσμο για το δικό τους συμφέρον».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες να κλείνουν τις πύλες εισαγωγής και σημείωσε πως ήδη έκλεισαν στην Κομοτηνή και στα Φάρσαλα.