Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων μηνών κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να δουν ποιά μέτρα θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού για την Ευρωζώνη.
Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3598 δολάρια, κοντά στο χαμηλό 4μήνου των 1,35855 δολαρίων την περασμένη Πέμπτη. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 3% από το επίπεδο κοντά στα 1,40 δολάρια που ήταν, μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις 8 Μαΐου ότι είναι πιθανή η λήψη μέτρων από την κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρύτατα να μειώσει τα επιτόκιά της, καθιστώντας μάλιστα για πρώτη φορά αρνητικό το επιτόκιο για τις καταθέσεις που κάνουν σε αυτήν οι τράπεζες της Ευρωζώνης. Θεωρούν επίσης οι επενδυτές ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει μακροχρόνια δάνεια στις τράπεζες με τον όρο ότι θα αυξήσουν αυτές με τη σειρά τους τα δάνεια στην πραγματική οικονομία. Η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη από τις «τέσσερις μεγάλες» κεντρικές τράπεζες του κόσμου που θα επιβάλει αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, τα οποία σημαίνουν ουσιαστικά ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν για να «παρκάρουν» τα διαθέσιμά τους σε αυτή.
Αν και είναι περιορισμένοι οι κίνδυνοι να εισέλθει η ΕΚΤ σε ένα σπιράλ μειούμενων τιμών, επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της κατανάλωσης, η ΕΚΤ ανησυχεί όλο και πιο πολύ ότι ο επίμονα πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και ο πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα στο 0,5% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση.
Οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του Ρόιτερ προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,10% από 0,25% που είναι σήμερα και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,10%, πέραν της παροχής χρηματοδότησης στις τράπεζες με στόχο να χρηματοδοτήσουν αυτές με τη σειρά τους τις επιχειρήσεις. Οι οικονομολόγοι αναμένουν να αυξηθεί ο τραπεζικός δανεισμός ως αποτέλεσμα των μέτρων αυτών, αλλά προβλέπουν ότι η επίπτωσή τους στην ισοτιμία του ευρώ θα είναι οριακή.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook