Εκτεταμένη επιχείρηση διεξάγουν σήμερα πολεμικά σκάφη της Μάλτας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, τα οποία παρακολουθούν την προσέγγιση 25 πλεούμενων γεμάτων μετανάστες που έχουν αποπλεύσει από τις λιβυκές αρχές, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας 130 ανθρώπους.
Χιλιάδες μετανάστες αποβιβάσθηκαν, ή ετοιμάζονται να αποβιβασθούν σε λιμάνια της Σικελίας, ενώ ο στολίσκος επιτηρείται επίσης από τα ραντάρ της ιταλικής Ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το ιταλικό πρακτορείο ANSA από το λιμάνι του Ποτσάλο, σε ένα από τα πλεούμενα αυτά που πρόκειται να φθάσει εκεί το απόγευμα, υπάρχουν τρία πτώματα ανθρώπων οι οποίοι απεβίωσαν στη διάρκεια του διάπλου.
Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Ιταλίας, αμερικανικά πολεμικά πλοία, όλα τα εμπορικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, καθώς και τρία περιπολικά και ένα αεροπλάνο της Μάλτας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των ιταλικών υπηρεσιών διάσωσης, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν αποβιβασθεί στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς υπερβαίνει τις 50.000.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, με μήνυμά του στο Twitter, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας πραγματοποιούν μια άριστη δουλειά μαζί με την ιταλική Μάρε Νόστρουμ (σ.σ.: η ονομασία της επιχείρησης που ξεκίνησε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό) και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, σε μια κοινή επιχείρηση. Η Ευρώπη είναι παντελώς απούσα».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook