Μια ακόμη αυτοκτονία ενός νέου ανθρώπου, μόλις 23 ετών, βύθισε στο πένθος την κοινωνία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ο 23χρονος - για άγνωστους λόγους - αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα το βράδυ του Σαββάτου.

Ασχέτως με τους λόγους που οδηγούν τους συνανθρώπους μας, σε αυτά τα απονενοημένα διαβήματα, η "γλώσσα των αριθμών" είναι αμείλικτη.

Απο την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Μαΐου 2014, στην Κρήτη αυτοκτόνησαν 60 άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα της Σοφίας Κωνσταντοπούλου που δημοσιεύεται στο prosopakritis.gr.

Όπως γράφει η κα Κωνσταντοπούλου "60 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει στη Κρήτη από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι και τις 31 Μαΐου του 2014. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν άντεξαν στα δεινά που περνάνε είτε οικονομικά είτε προσωπικά και αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Η Κρήτη φιγουράρει τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των περιφερειών με υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το 2011 καταγράφηκαν 37 αυτοκτονίες σε όλο το νησί, το 2012 έγιναν 49, το 2013 σημειώθηκαν 45 αυτοκτονίες ενώ από την αρχή του 2014 μέχρι και τέλος του Μαΐου μετράμε ήδη 15 αυτόχειρες.

Σήμερα, τα prosopakritis, σας παρουσιάζουν αναλυτικά τις αυτοκτονίες των δύο τελευταίων ετών. Σας δείχνουν με ποιο τρόπο έγιναν, τι ηλικίες το αποφάσισαν και για ποιους λόγους. Όπως θα δείτε και πιο αναλυτικά παρακάτω, ο κυριότερος λόγος αυτοκτονιών στην Κρήτη είναι προσωπικά θέματα ενώ δεύτερη αιτία είναι η ψυχολογική κατάσταση. Τέλος, είναι οι άνθρωποι που αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους επειδή τους έπνιξαν τα χρέη.

Οι αυτοκτονίες σε αριθμούς

Το 2013 αυτοκτόνησαν 45 άτομα, από τα οποία οι 41 ήταν άνδρες.

20 αυτοκτονίες σημειώθηκαν στο Ηράκλειο, 15 στα Χανιά, 7 στο Ρέθυμνο και 3 στο Λασίθι.

Από τους 45 αυτόχειρες, οι 18 αυτοπυροβολήθηκαν, οι 14 απαγχονίστηκαν, 7 έκαναν «βουτιά» θανάτου πέφτοντας από μπαλκόνι ή από ταράτσα, 2 τραυματίστηκαν με μαχαίρι και δύο άτομα προτίμησαν την δηλητηρίαση (χάπια και καυστικά υγρά).

Παράλληλα, 22 από τους 45 αυτόχειρες είχαν προσωπικά προβλήματα, 9 είχαν ψυχολογικά και 6 οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, σε 8 περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε ακόμα τους λόγους που έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν το φθινόπωρο (9 τον Σεπτέμβριο και 7 τον Οκτώβριο) και ακολουθεί η Άνοιξη (6 τον Απρίλιο και 6 τον Μάιο). Το χειμώνα και το καλοκαίρι σημειώθηκαν οι λιγότερες αυτοκτονίες (3 τον Δεκέμβριο, 2 τον Ιανουάριο και 1 τον Φεβρουάριο – 2 τον Ιούνιο, 6 τον Ιούλιο και καμία τον Αύγουστο).

Το 2014 (από την αρχή του έτους έως και τέλος του Μαΐου) 15 άτομα αυτοκτόνησαν από τα οποία οι 11 είναι άνδρες. 11 αυτοκτονίες καταγράφηκαν στο Ηράκλειο και 4 στα Χανιά ενώ στο Ρέθυμνο και το Λασίθι δεν έγιναν καμία.

Από τους 15 αυτόχειρες, οι 5 έκαναν την πτώση… θανάτου (από μπαλκόνι ή ταράτσα), 2 απαγχονίστηκαν, 2 αυτοπυροβολήθηκαν, 2 τραυματίστηκαν με μαχαίρι και 3 άτομα δηλητηρίασαν τον εαυτό τους.

8 από τους 15 αυτόχειρες έβαλαν τέλος στη ζωή τους επειδή αντιμετώπιζαν προσωπικά προβλήματα, 4 ψυχολογικά, 2 οικονομικά και σε μία περίπτωση δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι.

Οι περισσότερες αυτοκτονίες μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τον Απρίλιο (7 στο σύνολο) ενώ ακολουθεί ο Μάρτιος με 4, ο Μάης με 3, ο Ιανουάριος με 1 και ο Φλεβάρης με καμία.

Τα ακριβή στοιχεία

Επειδή όμως οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο δεν είναι απλά νούμερα, αλλά είχαν μία ολόκληρη ζωή με ανθρώπους που τους αγαπούσαν, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους ανθρώπους που δεν έβρισκαν διέξοδο στο αδιέξοδό τους πατώντας εδώ  AYTOKTONIES KRHTH 2013-2014.

Απόπειρες

60 άνθρωποι – όπως προαναφέραμε – έβαλαν τέλος στη ζωή τους τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι που ήθελαν να τερματίσουν την ζωή τους αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν.

Το 2013 έγιναν 15 απόπειρες αυτοκτονίας ενώ το 2014 (έως τον Μάιο) 4.

Μπορείτε να δείτε τις περιπτώσεις – έτσι όπως καταγράφηκαν από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – των ανθρώπων που επιχείρησαν να λήξουν την ζωή τους αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν πατώντας εδώ  APOPEIRES KRHTH 2013-2014

prosopakritis.gr/Σοφία Κωνσταντοπούλου