Μπορεί οι Ελληνες να έχουν αραιώσει τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, ωστόσο το πιο διάσημο κυκλαδίτικο νησί αναμένει χιλιάδες αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Οκτακόσια ευρώ για ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο τέταρτης κατηγορίας. Εξήντα ευρώ για ένα φιλέτο σε κοσμικό εστιατόριο του νησιού. Είκοσι ευρώ για ένα κοκτέιλ.

880 ευρώ τη βραδιά χωρίς πρωινό

Για να διαπιστώσει κανείς πόσο περιζήτητος τουριστικός προορισμός είναι η Μύκονος, και δη για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αρκεί να μπει στο booking.com και να επιχειρήσει να κάνει κράτηση σε κατάλυμα εντός αλλά και εκτός της Χώρας του νησιού.

Οι τιμές που συναντά κανείς είναι εξωφρενικές. Για ένα δωμάτιο τέταρτης κατηγορίας το κόστος αγγίζει τα 700 ευρώ τη βραδιά (!) χωρίς πρωινό, ενώ στα πέντε αστέρων ξενοδοχεία υπάρχουν πολυτελή δωμάτια που προσφέρονται και 10.000 ευρώ τη βραδιά.

Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Μυκόνου «Φλώρα» και «Κύματα» χρεώνουν αντίστοιχα 600 και 880 ευρώ τη βραδιά. Σε ταυτόχρονη αναζήτηση τουριστικού καταλύματος στο Μόντε Κάρλο διαπιστώνει κανείς ότι η διαμονή στο πολυτελές «Monte-Carlo Bay Hotel and Resort» σε dοublex σουίτα με θέα τη θάλασσα κοστίζει όσο ένα δωμάτιο σε τέταρτης κατηγορίας ξενοδοχείο στο κέντρο της Μυκόνου.

Η ιστοσελίδα booking.com υποστηρίζει ότι τις παραπάνω εξωφρενικές τιμές τις βάζουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ξενοδο-χείων, ευελπιστώντας πιθανόν να πέσει στην ανάγκη τους ο τουρίστας της τελευταίας στιγμής. Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με υπάλληλο της ιστοσελίδας κρατήσεων αναφέροντας τα υπερβολικά ποσά που ζητούν ξενοδοχεία για τα εναπομείναντα δωμάτιά τους.

«Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων ευθύνονται γι’ αυτές τις τιμές. Εμείς απλά προσφέρουμε την πλατφόρμα κι εκείνοι βάζουν πάνω τις τιμές και τις φωτογραφίες», ήταν η απάντησή του. Μάλιστα ο συγκεκριμένος υπάλληλος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, συμφώνησε ότι η τιμή για το εν λόγω ξενοδοχείο είναι υπερβολική.

Προθυμοποιήθηκε να τσεκάρει και ο ίδιος το σύστημα και μετά από λίγα λεπτά απεφάνθηκε ότι «η τιμή που αναγράφεται είναι σωστή, δηλαδή έχει οριστεί από τον ίδιο τον ξενοδόχο», ενώ πρόσθεσε: «Προφανώς ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά και ο καθένας βάζει ό,τι τιμή θέλει και ό,τι τιμή νομίζει ότι μπορεί να πουλήσει. Τη βλέπω κι εγώ τη συγκεκριμένη τιμή και επιβεβαιώνω. Δεν μπορώ όμως να σας πω γιατί είναι τόσο υψηλή». Στο ερώτημα αν προχωρούσαμε εκείνη τη στιγμή στην κράτηση χρησιμοποιώντας την πιστωτική μας κάρτα τι θα γινόταν, ο υπάλληλος της booking.com απαντά: «Θα χρεωνόσασταν κανονικά. Το ίδιο θα συνέβαινε και σε περίπτωση που αποφασίζατε εκ των υστέρων να ακυρώσετε την κράτηση».

Δεν είναι όμως μόνο τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν πέραση στη Μύκονο. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν οι ανεξάρτητες βίλες, όπου και εκεί οι τιμές εκτοξεύονται κυριολεκτικά στα ύψη. Οσοι ιδιοκτήτες τολμήσουν να κινηθούν σε λογικά επίπεδα αμέσως δέχονται την παρέμβαση των μεσιτών που παρακολουθούν τις τιμές μέσω των sites. Θεωρούν ότι για ένα σπίτι 120-150 τ.μ. έξω από τη Χώρα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και πέντε με έξι άτομα, η τιμή δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 600 ευρώ τη βραδιά.

«Θέλουν να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές γιατί αφενός παίρνουν μεγαλύτερη προμήθεια και αφετέρου κρατάνε ψηλά το πρεστίζ του νησιού», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ιδιοκτήτης συγκροτήματος ανεξάρτητων ενοικιαζόμενων βιλών, για να προσθέσει: «Εμένα χαρακτηριστικά μου είπαν “μη χαλάς την πιάτσα”. Κι αυτό επειδή είχα τις τιμές στο -50% απ’ αυτά που βλέπω να χρεώνουν σε άλλα παρόμοια καταλύματα».

Δείτε όλο το ρεπορταζ στο protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook