Μέλη της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας επισκέφτηκαν την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε να διαπιστώσουν για ποιο λόγο το Ενετικό Φρούριο της πόλης μας, ο Κούλες, παραμένει κλειστό για το κοινό κι αν υπάρχει κίνδυνος στατικότητας.

Η αρχαιολόγος κ. Ελένη Κανάκη και η αρχιτέκτων κ. Δάφνη Χρονάκη, ενημέρωσαν λεπτομερώς τα μέλη της παράταξης διαβεβαιώνοντας πως το Κάστρο δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει, αλλά απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες συντήρησης.

Το εγγενές πρόβλημα του Κούλε είναι η υποθεμελίωση του, που κατά ένα μεγάλο μέρος της έχει γίνει μέσα στη θάλασσα. Επομένως χρειάζονται τακτικά εργασίες αποκατάστασης, όπως αυτές πριν 2 χρόνια από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, που ενίσχυσαν τη θεμελίωση του φρουρίου. Ο εσωτερικός χώρος του Κάστρου παραμένει κλειστός, διότι από την υψηλή υγρασία έχουν προκληθεί βραχυκυκλώματα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και πτώσεις πετρωμάτων. Έτσι ο χώρος κρίθηκε επικίνδυνος με συνέπεια να μη δέχεται επισκέπτες από τις 8 Μαρτίου.

Για την αποκατάσταση των παραπάνω έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από την υπηρεσία και το έργο αναμένεται να ενταχτεί στο ΕΣΠΑ, οπότε περίπου σε 2-4 μήνες θα ξεκινήσουν και οι εργασίες, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια.

 Η μελέτη προβλέπει στεγανωτικές και στατικές εργασίες, καθώς και την αποκατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών υπάρχουν πολλές σκέψεις για το πώς και αν θα ήταν εφικτό να είναι επισκέψιμο ένα μέρος από τον εσωτερικό χώρο του μνημείου, καθώς και να αναδειχθεί η διαδρομή ως το Κάστρο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί αν εσωτερικά ο χώρος δεν γίνει και πάλι ασφαλής.

Σε αντιστάθμισμα του κλειστού Κούλε, είναι πλέον ανοικτός για το κοινό με ελεύθερη είσοδο ο ναός του Αγίου Πέτρου των Δομηνικανών, που ανοικοδομήθηκε πρόσφατα. Ο ιστορικός χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 8:30π.μ. – 3:00μ.μ., με την 13η Εφορεία να μελετά την περαιτέρω ανάδειξη του μνημείου, με παράλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης ο πρόεδρος κ. Κώστας Βαρβεράκης, δήλωσε πως η Ηράκλεια Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης, προκειμένου το Ηράκλειο να μην χάσει την ιστορικότητα που το διέπει, αλλά και την πολύ σημαντική για την τοπική οικονομία, επισκεψιμότητα των χώρων αυτών.