Ένας Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε από αληθινά πυρά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παλαιστίνιος γενικός εισαγγελέας πως προέκυψε από τη νεκροτομή, κάτι το οποίο η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch έχει χαρακτηρίσει ως πιθανό έγκλημα πολέμου από την ισραηλινή πλευρά.

Ειδικότερα, «θραύσμα σφαίρας βρέθηκε μέσα στο σώμα ενός μάρτυρα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Άμπντελ-Γάνι Αλ-Αουέουι μετά την νεκροψία που διενεργήθηκε στη σορό του 17χρονου Ναντίμ Νουουάρα την Τετάρτη.

Εξάλλου, Παλαιστίνιοι γιατροί έχουν ανακοινώσει ότι ο Νουουάρα και ο 16χρονος Μοχάμεντ Αμπού Ταχρ έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες στις 15 Μαϊου σε αντι-ισραηλινή διαδήλωση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν μόνο σφαίρες από καουτσούκ τη συγκεκριμένη μέρα και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με τα αίτια θανάτου τους.

Βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κοντά στον τόπο διοργάνωσης της διαδήλωσης τον περασμένο μήνα, δείχνει τους δύο εφήβους να πέφτουν στο έδαφος σε διαφορετική χρονική στιγμή προφανώς έχοντας δεχτεί πυρά χωρίς να συνιστούν άμεση απειλή προς τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αμερικανοί, Δανοί και Ισραηλινοί γιατροί παρίσταντο στη νεκροψία-νεκροτομή, την οποία είχε ζητήσει η οικογένεια του Νουουάρα και διενεργήθηκε από το Palestinian Institute of Forensic Medicine στην πόλη Άμπου Ντις της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με Παλαιστίνιο ιατρικό αξιωματούχο.

Η δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης της νεκροψίας-νεκροτομής εκκρεμεί αλλά ο Αλ-Αουέουι είπε ότι οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα αληθινά πυρά «ήταν η μοναδική αιτία πρόκλησης θανάτου».

Η οργάνωση Human Rights Watch που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σε έκθεσή της που δημοσίευσε τη Δευτέρα με τον τίτλο: «Η Δολοφονία Παιδιών, Προφανές ΄Εγκλημα Πολέμου», δήλωσε ότι η θέση του ισραηλινού στρατού ότι οι δυνάμεις του δεν έκαναν χρήση αληθινών πυρών δεν τίθεται υπό εξέταση.

Η διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι δύο έφηβοι υπήρξε κάποιες στιγμές βίαιη με νεαρούς Παλαιστίνιους να εκτοξεύουν πέτρες προς την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων. Ωστόσο, από τις κάμερες ασφαλείας δεν προκύπτει ότι όταν πυροβολήθηκαν οι έφηβοι έριχναν πέτρες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν άφησε να εννοηθεί ότι το οπτικό υλικό παραποιήθηκε, αλλά η οργάνωση που διένειμε το υλικό το διαψεύδει.

protothema.gr