Ο καινούργιος σταθμός στο συγγραφικό ταξίδι της Νίκης Τρουλλινού είναι το βιβλίο με τίτλο «Το τελευταίο καλοκαίρι της αθωότητας» που εκδόθηκε μόλις από τις εκδόσεις Εστία.

Την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό μέγαρο Ηρακλείου, οδός Ανδρόγεω, στο ισόγειο (Πολύκεντρο Νεολαίας) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου της Νίκης Τρουλλινού, «Το τελευταίο καλοκαίρι της αθωότητας».

Την εκδήλωση διοργανώνουν: ο Όμιλος Δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, το βιβλιοπωλείο Αναλόγιο και οι Εκδόσεις της Εστίας. Για το βιβλίο συζητούν: Αγγελική Ζαχαράτου, Σύμβουλος σχολικών δραστηριοτήτων Ν. Ηρακλείου, Μάριος Διονέλλης, Δημοσιογράφος και η συγγραφέας.

Η συγγραφέας συμπληρώνει μια εικοσαετία στην λογοτεχνία και με το νέο της αυτό έργο μας φανερώνει μια ιδιαίτερη επιμονή τόσο στη θεματική της, όσο –και αυτό είναι το σπουδαιότερο- στη σοβαρή ενασχόληση με την γλώσσα.

Η συγγραφέας μετά από μια μικρή παράκαμψη στο μυθιστόρημα με το «Με ένα καφάσι μπύρες» το 2009 επιστρέφει στη φόρμα που γνωρίζει καλά και φαίνεται πως αγαπά ιδιαίτερα, στο διήγημα.

Τα διηγήματα που απαρτίζουν τη συλλογή είναι οι πιο απλές ιστορίες, άνισες στην έκταση τους, πολυποίκιλες στο περιεχόμενο τους, αλλά ενιαίες ως προς την αίσθηση που δημιουργούν στον αναγνώστη.

Μπορούμε να πούμε πως η Τρουλλινού έχει διαμορφώσει ένα ύφος που ήδη από τις προηγούμενες συλλογές της είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Η γλώσσα της δεν επαναλαμβάνεται ακόμα κι όταν τα θέματα των διηγημάτων της είναι συναφή. Κάθε διήγημα είναι ένας μικρός κόσμος και κάθε κόσμος της έχει τις δικές του λέξεις για να μας αποκαλυφθεί. Η μοναξιά, η ματαίωση, η μνήμη-(οι μνήμες), η ελευθερία η πολιτική επανέρχονται στις ιστορίες της, είναι τα επίμονα συστατικά τους.

Η συγγραφέας παλεύει με τις αναμνήσεις των ηρώων της. Με τις δικές μας αναμνήσεις. Καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στη συγκίνηση και την απλή παρατήρηση με επιτυχία. Μας ταξιδεύει από το Ηράκλειο μέχρι την άλλη άκρη της Ευρώπης, το Βερολίνο, μας ξεναγεί από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την κορφή του Γιούχτα.

Μας φανερώνει τον άνθρωπο που περνά δίπλα μας, ντόπιος, πρόσφυγας ή μετανάστης, πάντως ένα κομμάτι της ζωής μας, απαρατήρητος συχνά, μα με έναν ολόκληρο κόσμο να πάλλει εντός του.

Η Νίκη Τρουλλινού, με καταγωγή από τα Χανιά, εγκατεστημένη στο Ηράκλειο μετά τις σπουδές της, εργάστηκε ως δικηγόρος. Μετά τη συνταξιοδότηση της ασχολείται επαγγελματικά με τον αγροτουρισμό. Υπήρξε πάντα πολιτικά δραστήρια στο χώρο της Αριστεράς. Η γραφή μπήκε στη ζωή της με την έκδοση της πρώτης της συλλογής διηγημάτων «Ένα μολύβι στο κομοδίνο», εκδ. Αναλόγιο 1995. Το βιβλίο επανεκδόθηκε από τις εκδ. Κέδρος το 2010. Ακολούθησαν οι συλλογές «Μαράλ όπως Μαρία», εκδ. Το Ροδακιό 2002 και «Και φύσηξε Νοτιάς…», εκδ. Το Ροδακιό 2006. Ακολουθεί το μυθιστόρημα της «Με ένα καφάσι μπύρες», εκδ. Κέδρος 2009. Επιμελήθηκε το ημερολόγιο «Νίκος Καζαντζάκης: Ταξιδεύοντας» εκδ. Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης 2010, επίσης ανθολόγησε και επιμελήθηκε το «Κατίνα Παΐζη 1911-1996-Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» εκδ. Δοκιμάκης 2011.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook