Ιρανικής προέλευσης είναι ο ένας τόνος και κάτι ηρωίνης που κατασχέθηκε σε παράλληλες επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών σε Φιλοθέη και Κορωπί. Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ποσότητα ναρκωτικών εισήχθη στην Ελλάδα πριν από τέσσερις ημέρες.

Οι συσκευασίες με τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένες μέσα σε νταλίκα με ειδικές κρύπτες, που εκτέλεσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, μέσω του συνοριακού σταθμού Εβρου και μάλιστα χρειάστηκε και… εκρηκτική ύλη για να ανοίξουν. Στην βίλα της Φιλοθέης διαμένει έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων και εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ναυτιλιακής εταιρείας στο Ντουμπάι. Πρόκειται για τον Ε.Γ. Μαζί με αυτόν συνελήφθησαν τόσο η πρώην σύζυγος όσο και ο ανήλικος γιος τους. Το σπίτι ανήκε στον πατέρα της συλληφθείσας, ο οποίος έχει πεθάνει και υπήρξε έμπορος διαμαντιών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέρος των ναρκωτικών επρόκειτο να εξαχθούν στη Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα το Βέλγιο και τη Γερμανία. Οχι τυχαία, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και εκτυλίχθηκε η επιχείρηση σύλληψης των ναρκεμπόρων, μέλη του κυκλώματος εντοπίστηκαν να μεταφέρουν ποσότητες ναρκωτικών από τη μονοκατοικία της Φιλοθέης στον αποθηκευτικό χώρο στο Κορωπί. Σημειώνεται ότι προκειμένου να εξάγει τα ναρκωτικά χωρίς να κινεί υποψίες, η σπείρα είχε συστήσει μεταφορικές εταιρείες – «φαντάσματα» με έδρα την Τουρκία και το Βέλγιο. Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ο ένας εκ των Τούρκων που έχει κινητό πρόβλημα. Το κύκλωμα φέρεται να είχε έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταφέρονταν ποσότητες 2 ή 3 τόνων ηρωίνης από το Ιράν πριν προωθηθούν στη Δυτική Ευρώπη.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 11 άτομα, 6 Ελληνες και 5 Τούρκοι. Οι κινήσεις τους τελούσαν υπό παρακολούθηση για περίπου έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν για μεταφορά μικρότερων ποσοτήτων ηρωίνης σε Σκόπια και Αλβανία. Οι υποθέσεις αυτές, πάντως, για προφανείς λόγους, παρουσιάστηκαν ως μεμονωμένα και τυχαία περιστατικά.

Το κύκλωμα συσκεύαζε τα ναρκωτικά σε σάκους μαρμαρόσκονης πριν τα διακινήσει με φορτηγά σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Πρόκειται μάλιστα για «καθαρή» ηρωίνη, η οποία μετά τη νόθευσή της θα μπορούσε να ανέλθει σε 7 ή 8 τόνους.

Το χρονικό

Εναι μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που έχουν εντοπιστεί, εκτός θαλάσσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης που έγινε χθες βράδυ και οδήγησε στον εντοπισμό και στην κατάσχεση 443 πλαστικών συσκευασιών ηρωίνης, συνολικού μικτού βάρους 1.133,420 κιλών.

Έρευνα διεξήχθη σε αποθήκη αποθήκη στο Κορωπί καθώς και σε ύποπτες οικίες των βορείων προαστίων, συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, εκ των οποίων πέντε Τούρκοι και πέντε μέλη της οικογένειας γνωστού επιχειρηματία στη Φιλοθέη.

Πρόκειται για έναν εφοπλιστή που φέρεται να είναι κάτοχος τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στο Ντουμπάι, η πρώην σύζυγός του και ο γιος του, φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο εγκέφαλος της σπείρας του πολυθενικού κυκλώματος που συνελήφθη, φέρεται να είναι Τούρκος με κινητικά προβλήματα.

Επειτα από τον εντοπισμό περίπου 500 κιλών ηρωίνης στην αποθήκη στο Κορωπί, όπου γινόταν η συσκευασία σε σάκους μαρμαρόσκονης, στοιχεία και πληροφορίες από τους πρώτους συλληφθέντες οδήγησαν τους επικεφαλής της επιχείρησης στην οικία του εφοπλιστή στη Φιλοθέη, όπου ύστερα από έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 500 κιλά από το ίδιο ναρκωτικό.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν έξι πολυτελή οχήματα, τα οποία εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, ένα πιστόλι με μία γεμιστήρα που περιείχε εννέα φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 6,235 ευρώ και λοιπά αντικείμενα.

Ο κ. Λαγκαδιάνος είπε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανδρών της δίωξης ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος, η αξία της συγκεκριμένης ποσότητας ηρωίνης ανέρχεται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ.

Οι «ράμπο» της Δίωξης Ναρκωτικών εκτιμούν ότι η ηρωίνη ερχόταν από χώρα της Μέσης Ανατολής μέσω Τουρκίας με διάφορους τρόπους, ενώ αναφέρουν ότι αν η συγκεκριμένη ποσότητα ηρωίνης νοθευόταν δεν αποκλείεται τα κέρδη να εξαπλασιάζονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «μαύρα» έσοδα θα ξεπλένονταν με αγορά μεγάλου ξενοδοχείου στα νότια προάστια, συναλλαγή που θα γινόταν με μετρητά, χέρι με χέρι.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Λιμενικού Σώματος, στην επιχείρηση συμμετείχαν στελέχη της Διοίκησης Ασφάλειας, του γραφείου Πληροφοριών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., υπηρεσιακοί σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών (Κ-9) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και η επιχειρησιακή ομάδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του ΥΝΑ/Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.,σε συνεργασία με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, του ομοσπονδιακού γραφείου στην Αθήνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), και του ΣΔΟΕ Αττικής/ Τμήμα Ναρκωτικών και Όπλων.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook