Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ προετοιμάζονται σήμερα να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει εδάφη στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με έναν συνταγματάρχη, αφού ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση τού έδωσε «απεριόριστες εξουσίες».
Ενισχύσεις του στρατού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας έφτασαν χθες, Παρασκευή, το βράδυ στη Σαμάρα, μια πόλη που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, επεσήμανε ο συνταγματάρχης, ένας από τους διοικητές που είναι αρμόδιοι για την τοπική ασφάλεια. 
Ο αξιωματικός επεσήμανε ότι στόχος είναι η ανακατάληψη της Τικρίτ, πρωτεύουσας της επαρχίας Σαλαχεντίν, καθώς και των πόλεων Ντουρ και Μπάιτζι, που βρίσκονται στην ίδια επαρχία και τις οποίες κατέλαβαν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) αυτή την εβδομάδα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναμένουν διαταγές προτού ξεκινήσουν την αντεπίθεση, σημείωσε ο αξιωματικός. 
Η Σαμάρα κατοικείται κυρίως από σουνίτες όμως είναι τόπος προσκυνήματος για τους σιίτες του Ιράκ καθώς εκεί βρίσκονται δύο ιεροί χώροι, τα μαυσωλεία των ιμάμηδων Άλι αλ Χάντι και Χάσαν αλ Ασκάρι, οι μιναρέδες των οποίων καταστράφηκαν σε επίθεση το 2006. Η επίθεση αυτή στάθηκε αφορμή για μια πολύνεκρη σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών που κράτησε δύο χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Ένδειξη της σημασίας της πόλης είναι ότι ο Μάλικι την επισκέφθηκε χθες για να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο για την ασφάλεια, ενώ μετέβη και στο μαυσωλείο. Σε ανακοίνωση που ανέβασε το βράδυ στον ιστότοπό του ο ιρακινός πρωθυπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση του έδωσε «απεριόριστες εξουσίες» για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες. 
Ο Μάλικι κάλεσε όλους τους Ιρακινούς «να συμμετάσχουν σε αυτό τον πόλεμο εναντίον των εχθρών (…) της πίστης που πρόσφατα προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον του μαυσωλείου». 
Εξάλλου ο ιρακινός στρατός κατάφερε να απωθήσει την Τετάρτη μια επίθεση στην είσοδο της Σαμάρα εμποδίζοντας τους αντάρτες που είχαν περικυκλώσει την πόλη να καταλάβουν άλλες πόλεις της Σαλαχεντίν, όπως η Ντουλούγια.
Όμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το ΙΚΙΛ προετοιμάζει νέα επίθεση. 
Χθες η αστυνομία και οι κάτοικοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους αντάρτες από τη Ντουλούγια, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. 
Στο μεταξύ οι δυνάμεις των κούρδων μαχητών (πεσμεργκά) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Κάρα Τάμπα στο κεντρικό Ιράκ, όπως δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος σήμερα, συνεχίζοντας την προέλασή τους καθώς τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούν μπροστά στους αντάρτες του ΙΚΙΛ. 
Οι πεσμεργκά εισήλθαν στη διάρκεια της νύχτας στην Κάρα Τάμπα, μια εθνοτικά μικτή πόλη που βρίσκεται στην επαρχία Ντιγιάλα 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, αφού ο ιρακινός στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του, είπε ο Ιμπραχίμ Μπάζλαν, αξιωματούχος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν.
Η Κάρα Τάμπα είναι μια από τις διαφιλονικούμενες περιοχές μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν. 
«Οι πεσμεργκά έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ένα σχέδιο ευρείας παράταξης ώστε να διασφαλίσουν τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και να επαναφέρουν τη σταθερότητα στην πόλη», πρόσθεσε ο Μπάζλαν. 
Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη αρκετές διαφιλονικούμενες περιοχές, μεταξύ αυτών την πόλη του Κιρκούκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook