Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σε ένα γερμανικό περιοδικό πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η Άγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος, και να αποκτήσουν επικεφαλής μια γυναίκα.

Η Κλίντον δεν προχώρησε ωστόσο μέχρι να πει ότι η εν λόγω γυναίκα θα πρέπει να είναι η ίδια.

«Είμαστε πολύ πίσω από εσάς στη Γερμανία σ' αυτό», δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών στο περιοδικό Stern, σε μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού την Τετάρτη.

«Φυσικά θέλω οι ΗΠΑ να αποκτήσουν κι αυτές σύντομα μια γυναίκα ηγέτη και θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβεί αυτό, αν και δεν ξέρω ακόμη αν θα είμαι εγώ», ανέφερε.

Η Κλίντον, πρώην γερουσιαστής και η σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, αναμένεται ευρέως ότι θα είναι υποψήφια το 2016 για το Λευκό Οίκο.

Εξάλλου η Κλίντον είπε πως καταλαβαίνει το θυμό της Γερμανίας σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ υπέκλεπτε το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ στο πλαίσιο εκτεταμένων παρακολουθήσεων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στη Γερμανία, στενή σύμμαχο της Αμερικής.

«Θα ήμουν τόσο οργισμένη όσο είναι οι Γερμανοί. Θα απαιτούσα ο φίλος και σύμμαχός μου να σταματήσει αμέσως τις υποκλοπές», επισήμανε η Κλίντον, προσθέτοντας πάντως πως μια «συμφωνία μη κατασκοπείας» την οποία ζητούν ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί δεν συνιστά πρακτική επιλογή.

«Δεν θα ήταν αρκετά ευέλικτη», ανέφερε στο Stern. «Δεν πιστεύω πως μια γραπτή συνθήκη είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε - και δεν θα έπρεπε εξαρχής να είναι απαραίτητη», τόνισε η Κλίντον.

newsbeast.gr