Για χίλιους «Οσάμα Μπιν Λάντεν» στο Ιράκ προειδοποιεί ο πρέσβης του Ιράκ στις ΗΠΑ, Λούχμαν Φαϊλί εξαίροντας την αναγκαιότητα αμερικανικής εμπλοκής για την αντιμετώπιση των σουνιτών τζιχαντιστών που βρίσκονται μια ανάσα από την Βαγδάτη.

Με τη χώρα να διολισθαίνει σε σεχταριστικό εμφύλιο πόλεμο, η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι, στο πλευρό των τζιχαντιστών βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τοπικές φυλές του Ιράκ οι οποίες, αν και δεν ενστερνίζονται τις απόψεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL), επιζητούν και αυτές την ανατροπή της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ.

Κι ενώ το (πυρηνικό) Ιράν θεωρείται και για τους Ιρακινούς αλλά και για τους Αμερικανούς ο πιο κατάλληλος σύμμαχος για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης φρενάροντας την προέλαση των τζιχαντιστών προς την ιρακινή πρωτεύουσα, το CNN και το Reuters υποστηρίζουν ότι, η προσέγγιση Ουάσινγκτον -Τεχεράνης σε επίπεδο συνομιλιών για την επίλυση της ιρακινής κρίσης, έχουν ήδη προκαλέσει δυσφορία σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και τις σουνιτικές χώρες στον Κόλπο του Περσικού, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας.


«Αυτό που είχατε στο Αφγανιστάν με έναν Μπιν Λάντεν, θα έχετε εδώ με χίλιους απ΄αυτούς. Αυτή είναι η κατάσταση στο Ιράκ», δήλωσε ο Ιρακινός πρέσβης στις ΗΠΑ σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ.

Με τις δηλώσεις του,ο Λούχμαν Φαϊλί ήθελε να επισημάνει την αναγκαιότητα της αμερικανικής εμπλοκής στο Ιράκ την ώρα που στον Λευκό Οίκο γίνονται τις τελευταίες ώρες συσκέψεις επί συσκέψεων με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να συζητά με τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας τις επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα, οι σουνίτες τζιχαντιστές, μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» προελαύνουν από τα βόρεια προς τη Βαγδάτη και σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βρίσκονται μία ανάσα από την ιρακινή πρωτεύουσα.



\"\"


Μετά την κατάληψη της Μοσούλης, του Τικρίτ- γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεϊν- και άλλων πόλεων στα βόρεια της χώρας, οι τζιχαντιστές πήραν χτες υπό τον έλεγχο τους την πόλη Ταλ Αφάρ, στα σύνορα με την Συρία και ο επόμενος στόχος τους είναι η Βαγδάτη.

Με την Ουάσινγκτον να «ζυγίζει» τα επόμενα βήματά της, αν και ήδη έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης, στέλνει στρατιωτικό προσωπικό για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων.

Οι ανησυχητικές εξελίξεις φέρνουν σε δεινή θέση τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι,ο οποίος δέχτηκε πυρά από την αντιπολίτευση που τον κατηγορεί για εθνικό διχασμό της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Αγιάντ Αλάουι, δήλωσε στην δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ ότι, μία νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αχηματιστεί στην οποία ο Νούρι αλ Μαλίκι θα πρέπει να είναι μέλος και όχι πρωθυπουργός. «Θέλουμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας», τόνισε ο Αλάουι.



\"\"


Κι ενώ 275 Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να μεταφερθούν στο ιρακινό έδαφος, με στόχο την παροχή υποστήριξης και ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με τα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, την σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, την πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, τον διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ, μελετούν τις επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον.

Πάντως,ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης συνεργασίας ακόμη και με το Ιράν, ξεκαθάρισε πως υπάρχει πρόθεση για διάλογο από την πλευρά τουλάχιστον του Λευκού Οίκου, τόνισε όμως πως δεν πρόκειται να υπάρξει συντονισμός ΗΠΑ και Ιράν σε στρατιωτικό επίπεδο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook