Λίγο πριν τις 15.30 έφτασε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη σύζυγό του.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός κατέβηκε από το αεροσκάφος κρατώντας σφιχτά από το χέρι τη σύζυγό του. Κατόπιν αντάλλαξε χειραψίες και θερμά χαμόγελα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη σύζυγό του Γεωργία.

\"\"

Μετά την επιθεώρηση του αγήματος και τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και Κίνας, ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να συστήσει τον Λι Κετσιάνγκ σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πρώτος ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και δίπλα του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. Να σημειωθεί ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, που τα τηλεοπτικά συνεργεία έσπευσαν να καταγράψουν τις χειραψίες του Κινέζου πρωθυπουργού με τους υπουργούς της κυβέρνησης ένας εικονολήπτης έπεσε πάνω στην υπουργό Τουρισμού και από τύχη δεν τραυμάτισε σοβαρά την κυρία Κεφαλογιάννη που στεκόταν δίπλα στον κ. Τασούλα. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Αναπτυξης Νότης Μηταράκης ήταν επίσης παρόντες.

\"\"

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ κυρίαρχος σκοπός του είναι να κλείσει όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχουν σχέση με το λιμάνι του Πειραιά, να επιβεβαιώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του σε μια σειρά άλλους τομείς και κυρίως να εδραιώσει την παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πύλη της Ανατολής προς την Ε.Ε.

Η πρήτη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, όπου ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν στεφάνι. Ο Κινέζος πρωθυπουργός κατέθησε στεφάνι στο Μνημείο και στάθηκε προσοχή, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

\"\"

Οι δύο πρωθυπουργοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιούν επίσημη συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και διμερών συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας, των υποδομών, του τουρισμού, των εξαγωγών. Μετά τη συνάντηση θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Το βράδυ το ζεύγος Σαμαρά θα παραθέσει δείπνο στο πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας στο Μουσείο της Ακρόπολης αφού προηγηθεί ιδιωτική ξενάγηση. 

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο της Κίνας ως πρωταγωνιστή σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Σαμαράς θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Λι Κετσιάνγκ, ενώ θα ακολουθήσει σειρά επαφών Ελλήνων υπουργών με τα μέλη της αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Κινέζο πρωθυπουργό.

\"\"

Την Παρασκευή το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα επισκεφθούν μαζί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά και το απόγευμα θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φόρουμ «Κίνα – Ελλάδα, Ναυτιλία Επενδύσεις Εμπόριο». Το μεσημέρι ο Κινέζος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ταξίδι του κινέζου πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Κρήτη όπου επίσης θα συνοδεύεται από τον κ. Σαμαρά. 

\"\"

Να σημειωθεί πως σήμερα και αύριο, πέραν των επίσημων συνομιλιών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υπογραφή συνολικά 19 ελληνοκινεζικών συμφωνιών ύψους άνω των 6,4 δισ. δολ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της από το φορτωμένο ταξίδι του Κινέζου πρωθυπουργού που θεωρούν ότι σηματοδοτεί την απόφαση της χώρας για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook