Η πολύωρη ενασχόληση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το Facebook αλλά και την τηλεόραση έχει δημιουργήσει μια γενιά αδύναμων δεκάχρονων παιδιών, με χειρότερη φυσική κατάσταση και ασθενέστερο μυϊκό σύστημα απ\’ ό,τι τα παιδιά ίδιας ηλικίας πριν από μία δεκαετία, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσεξ.

Τα σημερινά παιδιά του Δημοτικού αδυνατούν πλέον να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τόσες ασκήσεις γυμναστικής όσες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, κυρίως κοιλιακούς ή έλξεις. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα χέρια τους είναι πιο αδύναμα και η ικανότητά τους να κρατούν αντικείμενα σφιχτά έχει εξασθενήσει.

Η μελέτη συνέκρινε τη φυσική κατάσταση 315 10χρονων το 2008 με εκείνη 309 παιδιών ίδιας ηλικίας που είχαν εξεταστεί το 1998. Το 1998, το 5% των παιδιών ήταν ανίκανα να σηκώσουν το βάρος τους όταν κρεμιούνταν από το μονόζυγο. Δέκα χρόνια αργότερα αυτό το ποσοστό είχε διπλασιαστεί, αγγίζοντας το 10%. Την ίδια περίοδο η δύναμη των χεριών των παιδιών μειώθηκε κατά 27%, ενώ η δύναμη της λαβής τους κατά 7%.

Τα ευρήματα αυτά βασίστηκαν στη μελέτη περισσότερων από 300 παιδιών Δημοτικού και υπογραμμίζουν τη ζημιά που προκαλεί το καθιστικό στυλ ζωής στα παιδιά και γενικώς τους νέους ανθρώπους. Τα παιχνίδια στον υπολογιστή και η ενασχόληση με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν να έχουν αντικαταστήσει το παιχνίδι εκτός σπιτιού, το κυνηγητό και το σκαρφάλωμα στα δέντρα για εκατομμύρια παιδιά.

Σε αυτό φαίνεται να έχει συμβάλει και η υπερπροστατευτικότητα των σημερινών γονιών που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να βρίσκονται κάπου όπου δεν έχουν οπτική επαφή μαζί τους, από φόβο μήπως χτυπήσουν, πέσουν θύμα αυτοκινητικού ατυχήματος ή κάποιου παιδόφιλου. Παράλληλα όμως ούτε το σχολικό πρόγραμμα φαίνεται να βοηθάει, μιας και ορίζει μόλις δύο ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, τη στιγμή που τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο από μία ώρα ημερησίως.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook