Παρασκευή μεσημέρι και στην πύλη της Πολυτεχνειούπολης βρίσκονται περί τα είκοσι άτομα, εργαζόμενοι, που στην πλειονότητά τους έχουν βγει εδώ και μήνες σε διαθεσιμότητα, και φοιτητές που συμπαραστέκονται στην κινητοποίησή τους, εμποδίζοντας την είσοδο σε όποιον έχει την πρόθεση να συνεχίσει τη λειτουργία του ιδρύματος. Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του εξαμήνου και την έναρξη της εξεταστικής (σ.σ. επίσημα αρχίζει στις 7 Ιουλίου) η συνέλευση των εργαζόμενων υπαλλήλων του ΕΜΠ αποφάσισε επ’ αόριστον κατάληψη του χώρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αβέβαιο εργασιακό τους αύριο.

«Νιώθουμε ότι μας εμπαίζουν», σχολιάζει η Μαρία, «διαθέσιμη» όπως συστήνεται. Για την ίδια και τους πάλαι ποτέ συναδέλφους της, που κάθονται σιωπηλά στα τραπεζάκια γύρω από την πύλη, τα μέσα Μαΐου ήταν η τελευταία φορά που εισέπραξαν τα 3/4 του μισθού τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Ερχόμασταν εθελοντικά και εργαζόμασταν όλη την ακαδημαϊκή χρονιά, ο ένας δύο φορές την εβδομάδα, ο άλλος τρεις, ανάλογα με τις υποχρεώσεις του καθενός και τις οικονομικές του αντοχές», συμπληρώνει η ίδια, «αλλιώς, θα ήταν αδύνατον να βγουν τα εξάμηνα διδασκαλίας».

Μέρος της νέας γενιάς φαίνεται να συμμερίζεται την κατάστασή τους. Ηδη επτά από τους εννέα φοιτητικούς συλλόγους έχουν ταχθεί κατόπιν ψηφοφορίας υπέρ της κατάληψης, την οποία συνδέουν και με αιτήματα του δικού τους κινήματος, αναφορικά με τον «νόμο Διαμαντοπούλου».

Την είσοδο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα σκοπεύουν να τη φυλάσσουν εναλλάξ σε 4ωρες βάρδιες όλο το 24ωρο και κατά το Σαββατοκύριακο

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook