Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια, η IBM κατάφερε να ξεπεράσει και πάλι τη Microsoft σε κεφαλαιοποίηση, φτάνοντας έτσι στη δεύτερη θέση. Η πρωτιά στη σχετική κατάταξη ανήκει στην Apple και η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις.

Η κεφαλαιοποίηση μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας είναι το νούμερο που προκύπτει όταν πολλαπλασιαστεί η τρέχουσα αξία της μετοχής επί το πλήθος των μετοχών που έχουν εκδοθεί. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η κεφαλαιοποίηση της IBM ήταν 208,07 δισ. δολάρια, ενώ η Microsoft ήταν στα 207,95 δισ. Η Apple βρίσκεται πολύ μπροστά, με την κεφαλαιοποίησή της να υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 311,62 δισ. δολάρια.

Αν και η Microsoft έχει όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά κέρδη από τα Windows και το Office, φαίνεται ότι δεν πείθει πλέον πολλούς επενδυτές. Ίσως αυτό να οφείλεται στη δυσκολία που έχει η Microsoft να επεκταθεί σε άλλους τομείς. Αν εξαιρέσει κανείς το Xbox, η Microsoft δεν έχει καταφέρει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τομείς της αγοράς πέρα από το software. Αντίθετα, η IBM και η Apple έχουν πολυπρόσωπο χαρτοφυλάκιο κι αυτό είναι κάτι που εκτιμούν ιδιαιτέρως οι επενδυτές.


e-pcmag

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook