Πέρα από τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Μολδαβία, η οποία υπεγράφη, το ουκρανικό ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών το πρωί της Παρασκευής, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο να ζητά και να πετυχαίνει περισσότερη πίεση προς την Ρωσία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποίησε πολύ επιθετική παρέμβαση στο θέμα των κυρώσεων, ανεβάζοντας σημαντικά τους τόνους και στέλνοντας στη Ρωσία τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο σε 72 ώρες, μέχρι την Δευτέρα 30 Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν γίνει τα παρακάτω βήματα:

Αν η Ρωσία αγνοήσει τις προειδοποιήσεις, τότε μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανασυγκληθεί ξανά έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την υιοθέτηση πρόσθετων, σημαντικών αυτή την φορά, κυρώσεων.

Χθες άλλωστε έληγε και η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ουκρανός Πρόεδρος στην συνάντηση του με τους Ευρωπαίους αρχηγούς.

Θα ήταν άλλωστε εντελώς αναξιόπιστη η ΕΕ αν υπέγραφε συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, ένα βήμα πριν από την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας, και δεν αποφάσιζε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ρωσία.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τόνων φαίνεται να έπαιξε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία ήθελε να στείλει στην Ρωσία το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η «ΕΕ δεν μένει μόνο στα λόγια».

Στο πλευρό της και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε συνάντηση μαζί της για να αποφασίσουν μία κοινή στάση πάνω στο θέμα, γεγονός που οδήγησε στην κατά 15 λεπτά καθυστερημένη είσοδό τους, στην Σύνοδο Κορυφής.

Τα τέσσερα αιτήματα στα οποία συμφώνησαν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. και στέλνουν τελεσίγραφο στην Μόσχα είναι: η απελευθέρωση όλων των όμηρων, η συμφωνία για εφαρμογή ελέγχου για την κατάπαυση του πυρός υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ, η επιστροφή στον έλεγχό των ουκρανικών αρχών τριών σημείων συνοριακών ελέγχου, αλλά και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Προέδρου Ποροσένκο.

Στην συνέντευξη τύπου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Ποροσένκο, έδειξε το στυλό με το οποίο υπέγραψε την εμπορική και πολιτική συμφωνία με την Ε.Ε., το οποίο ήταν το ίδιο με αυτό που είχε ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος Γιανούκοβιτς στο Βίλνιους τον Νοέμβριο του 2013. Τότε, ο τελευταίος δεν είχε δεχτεί να υπογράψει, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την σημασία της ιστορικής συνέχειας των προσπαθειών της Ουκρανίας . «Είναι η πιο σημαντική μέρα της χώρας μου μετά την ημέρα της ανεξαρτητοποίησης μας», είπε.

Οι συμφωνίες με την Ουκρανία, την Γεωργία και την Μολδαβία που μειώνουν τα εμπόδια στο εμπόριο με την ΕΕ ετοιμάζονταν για χρόνια. Η Ρωσία, από την πλευρά της, είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα κατά των τριών χωρών με την περικοπή των εμπορικών δεσμών. Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Χέρμαν Φαν Ρομπάι «δεν υπάρχει τίποτα σε αυτές τις συμφωνίες που μπορεί να βλάψει την Ρωσία με οποιοδήποτε τρόπο», όπως ο ίδιος δήλωσε χθες με σκοπό τα λόγια του να φτάσουν στην Μόσχα.

Από την πλευρά τους πάντως, το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, μετά την υπογραφή των συμφωνιών, προειδοποίησαν ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην Ουκρανία.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook