Η σερβική κοινότητα στο Κόσοβο είναι ασφαλής, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι τονίζοντας ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία «με μεγαλύτερη ασφάλεια περπατάς στην Πρίστινα παρά στο Βελιγράδι».

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα αποτελέσματα του διαλόγου, ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί… Θα εργαστούμε μαζί για να εδραιώσουμε εμπιστοσύνη στο Κόσοβο, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν αντιμέτωπο με την απειλή της γενοκτονίας πριν από 15 χρόνια» ανέφερε ο κ. Θάτσι σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Ντάνας” του Βελιγραδίου απαντώντας στην ερώτηση, με ποιόν τρόπο, αν γίνει και πάλι πρωθυπουργός η κυβέρνησή του θα εργαστεί για τη βελτίωση της ασφάλειας της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο και για την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων.

Ο Χασίμ Θάτσι ρωτήθηκε αν η δήλωσή του ότι το “Πάρκο Ειρήνης” ήταν επαίσχυντη πράξη και αποτελεί νέο οδόφραγμα στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τομέα της διχοτομημένης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα «συνέβαλε στα επεισόδια και τις αναταραχές που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή» επανέλαβε ότι “η ανέγερση νέου οδοφράγματος στη μέση της γέφυρας είναι επαίσχυντη πράξη”.

«Δεν θα το δεχθεί ούτε η ΕΕ, δεν θα το δεχθούν όλοι οι πολίτες της Μιτρόβιτσας, ούτε στο νότο, ούτε στο βορρά – επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν άλλους διχασμούς, επιθυμούν καλή οικονομία και συνεργασία. Αναμένω τα οδοφράγματα, ακόμη κι αν τα αποκαλούν “πάρκα ειρήνης” να απομακρυνθούν, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα» τόνισε ο κ. Θάτσι.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου κάλεσε τους ηγέτες των δήμων να σκεφθούν πώς θα επιλύσουν τα τοπικά προβλήματα και να μην “μεγεθύνουν διάφορα ζητήματα”.

«Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Ούτε πάρκα, ούτε αθλητικά γήπεδα ή κήποι δεν μπορούν να ανεγείρονται στη μέση δρόμων ή γεφυρών, είτε στην Πρίστινα, είτε στο Βελιγράδι, ή στη Νέα Υόρκη ή την Μιτρόβιτσα. Αυτό το αποκαλούμενο πάρκο αποτελεί γελοιοποίηση των ειρηνευτικών προσπαθειών»υπογράμμισε ο κ. Θάτσι.

«Ακόμη σπουδαιότερο είναι να εστιάσουμε στην εδραίωση δικαστικού συστήματος στο βορρά και να επιτρέψουμε την πλήρη ενσωμάτωση αυτού του τμήματος στο νομικό μας σύστημα» πρόσθεσε.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook