Αυτές τις ημέρες επανήλθε στην επικαιρότητα με την επιστολή – κραυγή αγωνίας – τριών νέων γονιών το θέμα της λειτουργίας της νεογνολογικής μονάδας Χανίων (δείτε εδώ).

Τα σωματεία Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, ιδιωτικών υπαλλήλων, εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, τροφίμων και ποτών νομού Χανίων και ο σύλλογος γυναικών Ν. Χανίων, με κοινή τους ανακοίνωση καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στην μονάδα Νεογνών, στην είσοδο του Νοσοκομείου Χανίων, την Τρίτη 1 Ιουλίου και ώρα 10 το πρωί.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι: .

\”Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων όπως και πανελλαδικά είναι τραγική, με ελλείψη πρωσοπικού και υποδομών. Ούτε μια δεκάρα δεν δίνουν οι κυβερνήσεις των μονοπωλίων και των πολυεθνικών για την υγεία του λαού μας.

Η υποβάθμιση της υγείας και πρόνοιας δεν είναι τυχαία και προσωρινή. Πατά, πάνω στους στόχους της Ε.Ε και των κυβερνήσεων και των κομμάτων που συμφωνούν με τις επιλογές της. Κριτήριο τους είναι το κόστος και όχι η ανάγκη τις εργατικης τάξης και των άλλων λαικών στρωμάτων για δωρεάν παροχή υγείας – πρόνοιας υψηλού επιπέδου. Σκοπός τους είναι να δώσουν την υγεία και την πρόνοια στους ιδωτικούς ομίλους που λυμένονται των χώρο.

Είναι η ώρα να σημάνει συνεγιαρμός παντού!

Στα σωματεία , στους κλάδους , στους χώρους δουλειάς , στη γειτονιά να μην αφήσουμε την υγεία την δική μας και των παιδίων μας στην πολιτική των μονοπωλίων και των πολυεθνικών που μας λένε επί της ουσίας όποιος έχει λεφτά ζει όποιος δεν έχει …….

Απαιτούμε:
1. Άμεση λειτουργία της μονάδας νεογννών και όχι σαν ενδιάμεσης φροντίδας
2. Άμεσες προσλήψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο
3. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας.
4. Δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλο το λαό\”.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η τομεακή επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ για τη  μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπρείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Με το τελευταίο δημοσίευμα των γονιών για την Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, έρχονται ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, που έχει το Νοσοκομείο μας.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής της ΕΕ των μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων των απογευματινών ιατρείων και τώρα και των χειρουργείων.
Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων μοιάζει σαν το γεφύρι της Άρτας, το πρωί έχουμε μονάδα ενώ το βράδυ έχουμε ενδιάμεσης φροντίδας. Πόσοι ακόμη γονείς και πόσα παιδιά πρέπει να κινδυνεύσουν ώστε να γίνει κατανοητό, το αυτονόητο, ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

Η μη λειτουργία σήμερα της μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών του Γενικού νοσοκομείου Χανίων, παρά την ύπαρξη τριών σύγχρονων θερμοκυτίδων, έρχεται να αναδείξει ακόμα μία φορά, οτι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης που υπαγορεύονται από τους κεντρικούς άξονες, που θέτει η ίδια η ΕΕ, καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με τις καθημερινές αγωνίες και αγώνες για επιβίωση του λαού.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα ήδη από το 2011, όπου με ερώτηση τότε του ΚΚΕ στη βουλή ζητούσε άμεσα μέτρα για την επαναλειτουργία της μονάδας, αποτελεί μία ακόμη περίπτωση που επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού μας, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου αφενός να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και αφετέρου να δοθεί πεδίο δράσης, για να κερδοφορήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη χειρότερη με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κονδυλίων, που διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων. Έτσι φορτώνουν με δυσβάσταχτο κόστος για υπηρεσίες υγείας τόσο τη λαϊκή οικογένεια όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλη αυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία, αλλά είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και όποια άλλη πολιτική δύναμη που διεκδικεί την κυβέρνηση στα πλαίσια διαχείρισης του καπιταλισμού.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα και η πρωτοβουλία που πάρθηκε από τους γονείς, αναδεικνύει , ότι η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στις δομές υγείας, αλλά ολόκληρου του λαού. Χτίζοντας πραγματικά μία πλατιά λαϊκή συμμαχία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν, να στελεχωθούν άμεσα οι μονάδες, που υπολειτουργούν καθώς και αυτές που έχουν καταργηθεί, να οργανώσουν την αντίστασή τους και να τους χαλάσουν τα σχέδια. Σε αυτά τα πλαίσια να ανοίξουν την προοπτική για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της εργατικής-λαϊκής εξουσίας, για μία πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook