Την ανησυχία του εκφράζει ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιοάχιμ Γκάουκ για την υπόθεση κατασκοπείας στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και προειδοποιεί ότι μπορεί να επιβαρύνει τις αμερικανογερμανικές σχέσεις.

Εάν αποδειχθεί ότι συνεργάτης της BND κατασκόπευε για αμερικανική μυστική υπηρεσία, τότε αυτό θα σήμαινε ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση η φιλία και οι στενοί δεσμοί (μεταξύ των δύο χωρών), δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στη Δεύτερο Πρόγραμμα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) που προβάλλεται απόψε. “Τότε θα πρέπει πράγματι να ειπωθεί ‘φτάνει πια’». 

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η στάση του προέδρου αναγκάζει την κυβέρνηση να αντιδράσει. Ως πιθανά γερμανικά μέτρα το περιοδικό SPIEGEL αναφέρει στην αυριανή του έντυπη έκδοση το αίτημα να απομακρυνθούν από την αμερικανική πρεσβεία εκείνα τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση ή ακόμη την παροχή ασύλου στον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η υποψία της κατασκοπείας θα επιβεβαιωθεί από τις έρευνες. Συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο 31χρονος συνεργάτης της γερμανικής BND που συνελήφθη την Τετάρτη (02.07) διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της CIA. 

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις για τη σημασία της υπόθεσης η BND υποστηρίζει ότι η ζημιά που προκάλεσε ο συλληφθείς είναι περιορισμένης έκτασης. Πρώτες εκτιμήσεις της μυστικής υπηρεσίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που παρέδωσε στους Αμερικανούς είναι ντοκουμέντα γενικότερης σημασίας και όχι άκρως εμπιστευτικά. Το ζητούμενο στη γερμανική πρωτεύουσα δεν είναι όμως η σημασία των ντοκουμέντων, αλλά το γεγονός ότι η CIA στρατολόγησε συνεργάτη της BND, μιας υπηρεσίας συμμάχου χώρας, με την οποία εδώ και δεκαετίες συνεργάζεται πολύ στενά. 

protothema.gr