Ταχεία πρόοδο στην εφαρμογή της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας που απορρέουν από το Μνημόνιο ζήτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα υλοποίησε την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων του Μαΐου, λέγοντας πως έτσι «ξεκλειδώνει» η εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως η δεύτερη δέσμη μέτρων θα υλοποιηθεί έως τις αρχές Αυγούστου.

Ακόμη, σημείωσε πως η τρόικα ενημέρωσε το συμβούλιο πως τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

«Επίσημα η πέμπτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει όταν υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης» ξεκαθάρισε ο Ολλανδός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα ταχεία πρόοδο και σε ό,τι αφορά στις άλλες δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο.

Ερωτηθείς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα και τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απαιτηθεί να θεσπισθεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τα χρέη τους αν και μπορούν να το κάνουν.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα τραπεζικά stress tests διαφέρουν ανά χώρα, αλλά και ανά τράπεζα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε μια οικονομία και το ρίσκο που ενσωματώνει η χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

Σε ερώτηση για τη μείωση της λεγόμενης φορολογικής «σφήνας» (tax wedge, ήτοι της διαφοράς μεταξύ μισθολογικού κόστους και του καθαρού μισθού του μισθωτού, για την οποία το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν μέτρα που θα ξανασυζητηθούν το Σεπτέμβριο, είπε πως μπορεί να αφορά και χώρες σε πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως μετά την υλοποίηση των έξι πρώτων προαπαιτούμενων δράσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία είναι η δεύτερη εκταμίευση της συνολικής δόσεως των 8,3 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ακόμη πως με την παρούσα εκταμίευση, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, το συνολικό ποσό οικονομικής ενισχύσης του EFSF προς την Ελλάδα θα ανέλθει τα 140,9 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε πως πιθανόν ο EFSF να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του Αυγούστου, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των επιπλέον προαπαιτούμενων δράσεων.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας, είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ εντός του Αυγούστου.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφανή διαδικασία επιλογής της νέας γγ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός την έχει αποκλείσει. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.

* Ο πρωθυπουργός πριν φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ, ενημερώθηκε για τη θετική έκβαση στη συνεδρίαση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

in,gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook