Ως εισηγητής επί του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις στην Βουλή ο κ. Φραγκίσκος Παρασύρης παρουσίασε επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή, παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου, του Δημήτρη Κρεμαστινού και των υπολοίπων μελών της επιτροπής. 
Με διεξοδικό τρόπο ο κ. Παρασύρης εστίασε αφενός επί των συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου και αφετέρου στον οπωσδήποτε ενδιαφέροντα δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτό. 
Ο κ. Παρασύρης τόνισε την ανάγκη «να αλλάξει στην Ελλάδα ριζικά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μεταμοσχεύσεις. Αυτό επιβάλλουν οι αριθμητικοί δείκτες. Ενώ, η χώρας μας παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 43% των Ελλήνων θα ήθελε να δωρίσει τα όργανά του για μεταμόσχευση. Πρέπει να δοθεί επιτέλους τέλος στην θεσμική παράλειψη της ελληνικής πολιτείας που τελικά οδηγεί στην έλλειψη μοσχευμάτων.
Αυτό ακριβώς το ζήτημα έρχεται να αντιμετωπίσει το σχέδιο νόμου». Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο κ. Παρασύρης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι διατάξεις όπως η λεγόμενη «εικαζόμενη συναίνεση» που προβλέπει ότι οι Έλληνες είναι εν δυνάμει δότες οργάνων για μεταμόσχευση εκτός εάν εγγράφως έχουν δηλώσει ότι αρνούνται , η όπως η διάταξη για την διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8 και η διάταξη για η επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, έχουν προκαλέσει το έντονο δημόσιο ενδιαφέρον.
Για αυτό, ο κ Παρασύρης, πρότεινε ενδελεχή ακρόαση των φορέων και διεύρυνση του κύκλου τους στην διαδικασία ακρόασης. Η πρόταση του κ. Παρασύρη έγινε αποδεκτή και με δική του πρωτοβουλία προστέθηκαν στον κατάλογο ακροάσεων το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η Ένωση Ιδιωτικών Τραπεζών Βλαστοκυττάρων , ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κ.α. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook