Τον ορατό κίνδυνο να «παγώσει» το νομοσχέδιο για την «μικρή» ΔΕΗ έως τον ερχόμενο Οκτώβριο σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να συζητήσει την πρόταση για το δημοψήφισμα με το επίσημο άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής επισημαίνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν, στην περίπτωση που συλλεγούν οι 120 υπογραφές από ξεχωριστές αλλά ομοειδείς προτάσεις με αίτημα για δημοψήφισμα επι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αμέσως μετά την ψήφιση του και χωρίς να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην προσυπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και να μείνει εκκρεμές το νομοσχέδιο εως την σύγκληση της Ολομέλειας.

Σημειώνουν δε ότι εκτός της πολιτικής πίεσης που είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Παπούλια σε πιθανή συνάντηση στην οποία θα του επισημάνει ότι οφείλει να μην υπογράψει το νομοσχέδιο την ώρα που εκκρεμεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα, ο ίδιος ο Πρόεδρος είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει στην υπογραφή του νόμου επικαλούμενος τις σχετικές Συνταγματικές διατάξεις.

Το γεγονός αυτό – όπως επισημαίνουν – θα αναγκάσει την κυβέρνηση εσπευσμένα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας καθώς σε διαφορετική περίπτωση και με «μπλοκαρισμένο» το νομοσχέδιο θα εκπεμφθεί λάθος μήνυμα προς τους επίδοξους επενδυτές.

Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης περιμένει την κατάθεση των σχετικών προτάσεων προκειμένου σε πρώτη φάση να διαπιστώσει αν είναι κοινό το αίτημα, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να ζητηθεί δημοψήφισμα είναι αυτό να αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο και όχι δημοσιευμένο σε ΦΕΚ νόμο.

Εκτός αυτού επιμένει στην πολιτική άποψη για άμεση συζήτηση της προτάσεως για δημοψήφισμα εφόσον βεβαίως αυτή συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Διέξοδος μέσω του δημοσιονομικού χαρακτήρα;


Πέραν των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που ενδεχομένως να ανατρέψει τα εως τώρα δεδομένα. Συγκεκριμένα η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 44 του Συντάγματος ορίζει ότι μπορούν να μπουν στην διαδικασία του δημοψηφίσματος τα ψηφισμένα νομοσχέδια εκτός εκείνων που ρυθμίζουν δημοσιονομικά ζητήματα. Εάν λοιπόν κριθεί ότι η το σχέδιο νόμου της «μικρής» ΔΕΗ είναι και δημοσιονομικού χαρακτήρα τότε ενδεχομένως να μπλοκαριστεί η σχετική πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος θα το κρίνει.

protothema.gr