Να παίξει για πρώτη φορά «στο δικό του γήπεδο» με τους δανειστές θα δοκιμάσει σήμερα, Τετάρτη, ο κύριος Χαρδούβελης, ένα ακριβώς μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομικών.

Αφού πρώτα χρειάστηκε να βρεθεί δύο φορές αντιμέτωπος «εκτός έδρας» με τους Ευρωπαίους ομολόγούς του στα συμβούλια Γιούρογκρουπ, ο κύριος Χαρδούβελης θα δοκιμάσει να φέρει.. το παιχνίδι στα μέτρα του, δίνοντας όχι πια απλώς διαβεβαιώσεις στους ξένους αλλά, εκμεταλλευόμενος, και το στίγμα των δικών του προθέσεων, στην πρώτη επίσημη ομιλία του στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα με θέμα τα επιτεύγματα της χώρας μας αλλά και τα εμπόδια που συναντά η ελληνική Οικονομία, στα «πέτρινα χρόνια» του Μνημονίου.

Ως ενός μηνός υπουργός, ο κύριος Χαρδούβελης ξέρει πως με τα λόγια δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα. «Ποντάρει» όμως ότι με την επιστημονική του επάρκεια μπορεί να υψώσει ένα τείχος στις πολιτικές πιέσεις που κυριάρχησαν, εντός και εκτός Ελλάδος, όλα τα προηγούμενα χρόνια πριν αναλάβει το καθήκον του υπουργού Οικονομικών της χώρας του.
Ο κύριος Χαρδούβελης, σύμφωνα με όσα έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες στο protothema.gr, ετοίμαζε από καιρό την κίνηση αυτή: θα επιχειρήσει να τονίσει πως δεν πάει άλλο με τους φόρους στην Ελλάδα και ότι η υπερφορόγηση έχει καταστει ανυπόφορη. Αναμένεται να τονίσει πως αφού με θυσίες η χώρα απέφυγε την πλήρη κατάρρευση, πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα μέτρα που ελήφθησαν υπό την πίεση των στιγμών.

Οι εποχές δεν είναι οι ίδιες όπως πριν δύο χρόνια, τα πρωτογενή πλεονάσματα ήρθαν νωρίτερα, η χώρα επέστρεψε στις αγορές και δανείζεται με πιο λογικά επιτόκια (σσ: ενώ ετοιμάζεται να εκδώσει άμεσα και νέο 3ετές ομόλογο), πολλές μεταρρυθμίσεις έγιναν και άλλες προωθούνται, ενώ αναμένεται και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Υπό τις συνθήκες αυτές πλέον, ο κύριος Χαρδούβελης μπορεί να μιλά διαφορετικά, επιδιώκοντας να έχει και η Ελλάδα μερίδιο όταν από την ΕΚΤ αρχίσει «να βρεχει λεφτά» στην Ευρωζώνη, ώστε να μην κρατά «ομπρέλα» η χώρα μας.

Δύο μέχρι πρότινος Ιταλοί πρωθυπουργοί, ο κύριος Μόντι και ο κύριος , οι οποίοι θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, αναμένεται να δώσουν -δημοσίως επίσης- το στίγμα της στήριξης των ελληνικών προσπαθειών. Η ιταλική προεδρία της ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ανακούφιση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται από ύφεση και αποπληθωρισμό, όπως η χώρα μας.
Απέναντί του, από πλευράς των δανειστών, ο κύριος Χαρδούβελης θα έχει εκπρόσωπους του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ. O επικεφαλής του ESM κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και ο διάδοχος του Ματτίας Μορς στην αποστολή της Τρόικα, ο Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο θα μετάσχουν στο συνέδριο και θα έχουν ένα ίδιαίτερο τετ-α-τετ με τον κύριο Χαρδούβελη, πριν την επιστροφή της Τρόικα, την Πέμπτη το απόγευμα, στα γνώριμα για αυτήν «λημέρια» τυ ΥΠΟΙΚ.
Ένα μίνι-θρίλερ ξέπασε πάντως όταν ο κύριος Τόμσεν ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο, δίνοντας λαβή για σχόλια και σενάρια. Γρήγορα διευκρινίστηκε πάντως πως ο μόνος λόγος της απουσίας είναι η διαπραγμάτευση του ΔΝΤ για τις δόσεις των δανείων στην Ουκρανία, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται κανονικά στη συνάντηση της Τρόικα με τον κύριο Χαρδούβελη στην Αθήνα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook