Ίσως και στα μέσα Αυγούστου αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και επίσημα τις πρώτες της αποφάσεις για την αποκατάσταση των αδικιών στις οποίες έχει αναφερθεί αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς.
Η πρώτη κίνηση θα είναι η επιστροφή και μάλιστα αναδρομικά των χρημάτων που κόπηκαν σε δικαστικούς και ένστολους.
Τα χρήματα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχουν ήδη βρεθεί και όπως έλεγε στο newpost κυβερνητικός παράγοντας είναι τυπική διαδικασία η έγκριση από την τρόικα.
Η έγκριση από τους εκπροσώπους των δανειστών θα δοθεί μόνο εάν τα ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή η δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν τα χρήματα αυτά δεν θα επηρεάζει δημοσιονομικούς στόχους.
Η επόμενη ανακοίνωση, που σύμφωνα με κάποιους θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μαζί με τον υπουργό Oικονομικών είναι οι φοροελαφρύνσεις. Χρονικά οι ανακοινώσεις αυτές τοποθετούνται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αφορούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.
Οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα είναι στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων από την ακίνητη περιουσία και ίσως και η αύξηση ενός αφορολόγητου ορίου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επιπλέον, υπό εξέταση είναι και το καθεστώς δαπανών που έως τώρα δεν εξέπιπταν από την εφορία. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επανέλθουν κάποιες δαπάνες που θα υπολογίζονται στην φορολογική δήλωση και θα προσμετρώνται στην μείωση του τελικού φόρου.
h σκέψη αφορά για μια ακόμη φορά και τις δαπάνες των πολιτών στις ΔΕΚΟ που και ανελαστικές είναι και άμεσα πληρωτέες σε μηνιαία βάση από το σύνολο των πολιτών.
Έτοιμοι δηλώνουν στην κυβέρνηση να ανακοινώσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου την μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες αλλά και η τελική συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας συζήτησε με την τρόικα για το θέμα των κόκκινων δανείων και πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η ρύθμιση που θα αποφασιστεί δεν θα έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
newpost.gr/Γιάννης Γιαννόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook