Περισσότερες πιθανότητες να ενοικιάσουν το ακίνητό τους διαθέτουν οι ιδιοκτήτες, ύστερα από την ψήφιση-πριν από μερικές εβδομάδες- του νομοσχεδίου για τη χωροταξική και πολεοδομική ρύθμιση που θέσπισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς. Ο συγκεκριμένος νόμος μαζί τα επικείμενα νομοθετήματα για τον αιγιαλό και τα δάση –ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κατατεθούν προς ψήφιση μέσα στις προσεχείς εβδομάδες- αποτελεί μέρος της νομοθετικής «τριλογίας» με την οποία επιδιώκεται να μπει τάξη στο χωροταξικό πλαίσιο με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι ιδιοκτήτες μπορούν από τα τέλη Ιουνίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, να κάνουν χρήση της ρύθμισης που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και αφορά τις χρήσεις γης για ακίνητα ή κτίσματα που έχουν \”πρόσωπο\” σε πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες οδικούς άξονες. Πρακτικά, σε ακίνητο, εντός σχεδίου πόλης, με \”πρόσωπο\” σε πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες άξονες που βρίσκεται σε περιοχή όπου έχει καταρτιστεί γενικό πολεοδομικό σχέδιο, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, χώροι καφεστίασης, αρτοποιεία, μονάδες υγείας, ξενοδοχεία κ.α.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι τα ακίνητα να βρίσκονται σε κύριους άξονες πόλεων για τους οποίους έχει καταρτιστεί ρυθμιστικό σχέδιο (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), όπως και να υπάρχουν αντίθετες χρήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του οδικού άξονα. Εάν δηλαδή από την μία πλευρά υπάρχουν χρήσεις αμιγούς κατοικίας και από την άλλη χρήσεις γενικής κατοικίας, τότε οι χρήσεις μετατρέπονται σε γενικής, σύμφωνα με το νόμο του ΥΠΕΚΑ.

Μέχρι πρότινος, η τελική έγκριση για την ανάπτυξη αυτού του είδους των χρήσεων βρισκόταν στη διακριτική ευχέρεια του οικείου Δήμου. Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτήτης μπορεί, πλέον, να εκμεταλλευθεί το ακίνητό του σύμφωνα με τις παραπάνω χρήσεις, χωρίς να απαιτείται η εμπλοκή του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ζητήσουν από την αρμόδια πολεοδομία βεβαίωση χρήσης γης που θα «πιστοποιεί» τις χρήσεις γης που επιτρέπεται να αναπτυχθούν στο ακίνητο βάσει του νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εξαίρεση

Από το παραπάνω καθεστώς, εξαιρούνται ακίνητα με πρόσωπο σε κύριους οδικούς άξονες σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως αμιγούς κατοικίας με προεδρικό βασιλικό διάταγμα που είναι «θωρακισμένο» έναντι προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στα ακίνητα των περιοχών αυτών (π.χ. Π.Ψυχικό, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη) επιτρέπεται μόνο η ανάπτυξη γραφείων ή πρεσβειών και όχι εμπορικών καταστημάτων ή άλλων χρήσεων.

Τι ισχύει για τα εκτός σχεδίου

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2020 οπότε οι Δήμοι ή οι κοινότητες είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταρτίσει τοπικό χωρικό σχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται οι 18 κατηγορίες χρήσεων γης που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ. Για παράδειγμα, στα Μεσόγεια ένα οικόπεδο είτε δεν διαθέτει χαρακτηρισμό (εκτός σχεδίου) είτε είναι αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτό θα αλλάξει από το 2020 που θα έχει καταρτιστεί το τοπικό χωρικό σχέδιο (τ.χ.σ.), ενώ οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης απλουστεύονται, καθώς η κατάρτιση του τ.χ.σ, του ρυμοτομικού σχεδίου και η έκδοση της πράξης εφαρμογής δεν θα διαρκεί περισσότερο από πέντε χρόνια έναντι 20 σήμερα
 
Οι 18 χρήσεις γης:

1. Κατοικία (Κ1)
2. Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)
3. Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)
4. Πολεοδομικό κέντρο (ΠΚ)
5. Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ)
6. Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας (ΚΩ)
7. Ελεύθεροι χώροι- Αστικό Πράσινο (ΠΡ)
8. Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ)
9. Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
10. Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (ΑΥ)
11. Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ)
12. Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης (ΒΕ)
13. Τεχνολογικό πάρκο (ΤΠ)
14. Εμπορευματικό κέντρο (ΕΚ)
15. Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ)
16. Ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ)
17. Οριοθετημένοι οικισμοί (ΟΟ)
18. Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων (ΚΟΔ)

capital.gr/Δημήτρης Δελεβέγκος

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook