Σε αιχμή του δόρατος της διαπραγμάτευσης του κυβερνητικού επιτελείου με το κλιμάκιο της τρόικας αναδεικνύεται το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων και η φόρμουλα για τη διαχείρισή τους. 

Παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα, είναι θεωρείται πρωτίστης σημασίας διότι έχει άμεσο αντίκτυπο στην αναπτυξιακή χροιά που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην πολιτική της. Και αυτό διότι στα κόκκινα δάνεια δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο τα στεγαστικά, αλλά και τα επιχειρηματικά που αποτελούν το νέο μεγάλο πονοκέφαλο του Μεγάρου Μαξίμου. 

Σωσίβιο στις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα;

Οι αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) , Κλάους Μαζούχ(ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχειρίσεως Ιδιωτικού Χρέους, δηλαδή τους υπουργούς Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εργασίας Γ. Βρούτση, και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο, οι αλλαγές στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων υπερήμερων δανειοληπτών. Η κυβέρνηση επιδιώκει η όποια λύση για τα «κόκκινα» δάνεια να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τις τράπεζες και να μην επιβαρύνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που ήδη αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επιδιώκει να καταλήξει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε τράπεζες και ιδιώτες να βρουν λύση στο θέμα της ρύθμισης των δανείων υπερχρεωμένων οφειλετών μέσω αλλαγών στο Πτωχευτικό Δίκαιο και στον Νόμο Κατσέλη. Στόχος είναι μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού οι δύο πλευρές να συμφωνούν στους τρόπους εξυπηρετήσεως των δανείων ή διαχειρίσεως των ενυπόθηκων δανείων εντός λίγων εβδομάδων και η σχετική συμφωνία να επικυρώνεται από το Ειρηνοδικείο.

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων απασχόλησε και τις συναντήσεις που είχαν προχθές Σάββατο οι επί κεφαλής της τρόικας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος, ΤΧΣ και των τραπεζών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην ίδια συνάντηση αποφασίσθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα καταρτίσει μελέτη για τους καλύτερους τρόπους διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

Αν και η τρόικα δεν θέτει όρους και χρονοδιαγράμματα για τις αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο επιδιώκει το νέο θεσμικό πλαίσιο να έχει τεθεί σε λειτουργία πριν τον Μάρτιο 2015, οπότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σενάριο της Bad Bank

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ως ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται αυτό της δημιουργίας μίας Bad Bank, κατά τα διεθνή πρότυπα. Για να επιλεχθεί ωστόσο αυτό το σενάριο απαιτείται σημαντικό χρηματικό ποσό, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να εγκρίνει το ΤΧΣ πριν ολοκληρωθούν τα stress tests, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα για την κεφαλαιακή επάρκεια και κατάσταση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Εξάλλου την Παρασκευή στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι η λύση που πρέπει να βρεθεί για το ζήτημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών πρέπει να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με τις όποιες σκέψεις έχουν τεθεί επί τάπητος για προσφυγή στην «κάβα» των 10 δις. από την τελευταία δόση, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να τα διοχετεύσει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 ώστε να αποφευχθεί νέο δάνειο.

newsbeast.gr