Σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη στη ζωή και στην τρομοκρατική δράση, μητέρα του παιδιού του, αλλά και ιθύνων νους πίσω από κάθε προκήρυξη και μανιφέστο του Επαναστατικού Αγώνα: αυτή είναι με λίγα λόγια η Παναγιώτα (Πόλα) Ρούπα, που επίσης καταζητείται εδώ και περίπου δύο χρόνια, οπότε και εξαφανίστηκε μαζί με τον τρομοκράτη, ο οποίος πλέον συνελήφθη.

Η Παναγιώτα Ρούπα, του Βίκτωρα και της Ειρήνης, γεννήθηκε το 1969 στην Καλαμάτα. Απόφοιτος του Μαθηματικού, έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Ιωνία Βόλου και την Καλαμάτα, ενώ άνθρωποι που την γνωρίζουν θυμούνται μια άριστη μαθήτρια και γλυκιά κοπέλα.

Η γνωριμία με τον Μαζιώτη και… την αστυνομία

Γνωστή στον αντιεξουσιαστικό χώρο, η 26χρονη τότε Πόλα γνωρίζεται με τον Μαζιώτη στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1995, οπότε και βρέθηκε μεταξύ των περίπου 500 προσαχθέντων.

Τρία χρόνια αργότερα, η Ρούπα προσήχθη για ακόμα μία φορά, όταν ο Μαζιώτης συνελήφθη για την βόμβα (που δεν εξερράγη) έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, τον Δεκέμβριο του 1997, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης. Καθώς δεν προέκυψε τίποτα εις βάρος της, αφέθηκε ελεύθερη…

\"E625646C096C93AF21FCF5B3D0187C38.jpg\"

Από τον Σεπτέμβριο του 2003 («χτύπημα» στα κτήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, την μέρα της απολογίας του Γιωτόπουλου) έως και το 2009, ο Επαναστατικός Αγώνας κάνει 15 επιθέσεις, με το ζευγάρι να κρατά τα ηνία της τρομοκρατικής οργάνωσης και την Ρούπα να θεωρείται το «μυαλό» και συντάκτρια των προκηρύξεών της.

Μαζιώτης και Ρούπα συλλαμβάνονται τον Απρίλιο του 2010, ενώ στο σπίτι τους, στα Καλύβια Αττικής, βρέθηκαν σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων. Σε όλες τις φωτογραφίες της αστυνομίας, η 45χρονη φορά μια χαρακτηριστική μπλε μπαντάνα, που μάλλον είναι το σήμα – κατατεθέν ή το αγαπημένο της αξεσουάρ…

Η φυλάκιση, η έλευση του πελαργού και η εξαφάνιση

«Δεν ένιωσα ποτέ υπόλογη. Ο μόνος κριτής είναι η επαναστατική ιστορία και οι φορείς της. Είμαι υπερήφανη και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα», έγραφε η 45χρονη σε επιστολή που απέστειλε αντί απολογίας στο δικαστήριο, που έκρινε το ζευγάρι προφυλακιστέο για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τον Ιούλιο του 2010 κι ενώ βρισκόταν στη φυλακή, η Ρούπα έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με τον Μαζιώτη, που πήρε το όνομα Λάμπρος, προς τιμήν του «συντρόφου» τους, Λάμπρου Φούντα, που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη, τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.

\"1706233

Τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και παρήλθε το 18μηνο, το ζευγάρι βγαίνει από την φυλακή, με περιοριστικούς όρους για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και παρουσία τους τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Οι όροι παραβιάστηκαν τον Ιούνιο του 2012, οπότε και το ζευγάρι και το αγοράκι του εξαφανίστηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα, γεμίζουν ιστοσελίδες του αντιεξιουσιαστικού χώρου με κείμενα – μανιφέστα, τα οποία θεωρείται ότι συνέταξε η Ρούπα και στα οποία δηλώνουν την πεποίθησή τους για «ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση» και «ανάπτυξη της επαναστατικής δράσης σε όλες τις μορφές της».

Με ποινές κάθειρξης για τρομοκρατικές πράξεις σε βαθμό κακουργήματος να εκκρεμούν εις βάρος της, η 45χρονη καταζητούμενη είναι επίσης επικηρυγμένη με ένα εκατομμύριο ευρώ όπως και ο σύντροφός της, που πλέον βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας…

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook