Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη καταγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας τη Ρωσία για άμεση εμπλοκή σε επιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται ενάντια στους αυτονομιστές κοντά στα σύνορα -όπου το Κρεμλίνο συγκεντρώνει εκ νέου στρατό.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Sukhoi-25 καταρρίφθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον ουκρανικό εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του.

Η Ουκρανία έχει επίσης κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Τα τέσσερα από τα οκτώ στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία επέβαιναν στο αεροσκάφος διασώθηκαν, δύο αιχμαλωτίστηκαν και δύο έχασαν τη ζωή τους, όπως διευκρίνισε την Πέμπτη το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Αντρίι Λισένκο, το Su-25 πιστεύεται ότι καταρρίφθηκε φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

Στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έχει δηλώσει υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η Ρωσία συγκεντρώνει εκ νέου δυνάμεις στα σύνορα και εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή περίπου 10.000-12.000 άνδρες.

Προ μηνών η Ρωσία απέσυρε τους σχεδόν 40.000 στρατιώτες που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα, αφήνοντας στο σημείο λιγότερους από 1.000 άνδρες έως τα μέσα Ιουνίου. Έκτοτε, όμως έχει αρχίσει να συγκεντρώνει και πάλι δυνάμεις, κατά τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Η νέα κατηγορία του Κιέβου κατά της Ρωσίας έρχεται εν μέσω διπλωματικού «πολέμου» Ρωσίας-Δύσης μετά την επέκταση των κυρώσεων ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Μόσχας.

Ανεβάζοντας ταχύτητα οι «28» προχωρούν στα πιο ισχυρά μέχρι στιγμής μέτρα σε βάρος ρωσικών εταιρειών και τραπεζών. Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο πλέον και ρωσικές εταιρείες που έχουν ρόλο στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και προχωρά προς πάγωμα χρηματοδότησης επενδύσεων, ενώ η Ουάσινγκτον βάζει στη λίστα τη Rosneft, εταιρείες εξοπλιστικών και τράπεζες.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook