«Σινικό τείχος» μέχρι την Ελλάδα «χτίζει» η Κίνα η οποία, εκτός από το ηχηρό ενδιαφέρον της για λιμάνια, σιδηρόδρομο και μεταφορικές υποδομές, παίρνει αθόρυβα συνεχώς νέες θέσεις και στο ελληνικό χρέος.

Παράγοντες της χρηματαγοράς σε Αθήνα και Λονδίνο έδειχναν εντυπωσιασμένοι από το δυναμικό ενδιαφέρον που εκδηλώνει συνεχώς για τη χώρα μας ο «δράκος» της παγκόσμιας οικονομίας. Στη νέα μεγάλη περιπέτεια της εξόδου της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ομολόγων, η οποία εξελίσσεται ήδη εδώ και τρεις μήνες, η Κίνα αναδεικνύεται σε μόνιμο συνοδοιπόρο.

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και μέσα στην πορτογαλική θύελλα που σάρωσε πριν από δέκα μέρες την Ευρώπη και μέσα στην οποία εκδόθηκε το νέο τριετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, σχεδόν το 10% της έκδοσης καλύφθηκε από κινεζικές τράπεζες, με τις ευλογίες φυσικά της κυβέρνησής τους.

Και αυτό παρότι στα dealing rooms γνωρίζουν ότι η Κίνα έχασε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ (ή ενδεχομένως και τα διπλάσια απ’ αυτά) με το «κούρεμα» από το ελληνικό PSI πριν από δύο χρόνια. Η σχεδόν εμμονική προσήλωση των κινεζικών κεφαλαίων που επενδύουν στην αγορά κάθε ελληνικού asset που τους ενδιαφέρει δείχνει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον προνομιακό παρτενέρ της Κίνας στη Δύση υπό όλες τις συνθήκες. Και το δεδομένο αυτό βάζει ξανά την Ελλάδα στις οθόνες των dealers οι οποίοι, έχοντας χάσει τον ύπνο τους για τουλάχιστον τρία χρόνια με τη χώρα μας, απείχαν μαζικά από κάθε συναλλαγή με τον κωδικό «GR».

Δοκιμαστική βολή

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις της, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο κιόλας. «Κάθε 2-3 μήνες η Ελλάδα πρέπει να βγαίνει στις αγορές», λένε αρμόδια στελέχη στην Πλατεία Συντάγματος. Μετά το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Απρίλιο και τη «δοκιμαστική βολή» με το νέο 3ετές τον Ιούλιο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν εντοπίσει τις επόμενες πιθανές ημερομηνίες για να δοκιμάσουν τις διαθέσεις των αγορών:

■ Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, που είναι κλειστές οι αγορές, η Αθήνα ενδέχεται να δοκιμάσει ένα μεγάλο έντοκο γραμμάτιο 18μηνης διάρκειας, καθώς ως τώρα εξυπηρετείται μόνο με 3μηνης και 6μηνης διάρκειας.
■ Τον Σεπτέμβριο αναμένεται αναβάθμιση της χώρας από τη Moody’s. Θεωρείται καλή στιγμή για να εκδοθεί αμέσως μετά ένα 7ετές ομόλογο.
■ Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο προκειμένου να ανοίξει ξανά τη σειρά των 3τών ομολόγων που έμεινε «στη μέση» ελέω Πορτογαλίας.
■ Μετά τα stress tests του Οκτωβρίου, προς τα τέλη του έτους, ενδέχεται να δοκιμάσει και έκδοση 10ετούς ομολόγου, το οποίο θεωρείται τίτλος αναφοράς στις αγορές, αλλά σήμερα διαθέτει μόνο ένα υπόλειμμα του PSI με αυτή τη διάρκεια.

Οι επαφές με επενδυτές είναι συνεχείς, ενώ και η τρόικα έχει δώσει το πράσινο φως στα σχέδια αυτά. Οπως αναφέρουν στελέχη της, το πώς θα χειριστεί η χώρα το θέμα των αγορών «είναι απόφαση της κυβέρνησης, η οποία απλώς μας ενημερώνει για τις κινήσεις της».

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκεται και πλάνο για ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες με 5ετή ομόλογα που εξέδωσε το Δημόσιο τον Απρίλιο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ΟΔΔΗΧ να ανοίξει ξανά την έκδοση αυτή και να διαθέσει στις τράπεζες νέα ομόλογα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook