Την ενίσχυση πυροπροστασίας του νησιού από αέρος με ελικόπτερα τύπου «Erickson» που είναι παντός καιρού, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ (Συντοντιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας).

Στην ευρεία σύσκεψη του ΣΟΠΠ στη Περιφέρεια, έγινε απολογισμός και καταγραφή των προβλημάτων της αντιπυρικής περιόδου από τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα: το πολιτικό προϊστάμενο πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Κρήτης-περιφερειακό σύμβουλο Αλέκο Ξωμεριτάκη, το διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Γιάννη Τζανοκωστάκη, και τους εκπροσώπους των δήμων της ΠΕ Ηρακλείου, της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας, του ΕΚΑΒ, των εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης «στη σημερινή σύσκεψη του ΣΟΠΠ συζητήσαμε τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, ποιες αδυναμίες υπάρχουν, επίσης πως πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες. Γιατί αν είμαστε προσεκτικοί όλοι μας θα αποφεύγουμε τις φωτιές από αμέλεια…».

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουκιαδάκης μέχρι σήμερα, «εντός Καλοκαιριού, είχαμε αρκετά περιστατικά τα οποία τα προλάβαμε στην αρχή, αλλά δυστυχώς είχαμε και δυο μεγάλες πυρκαγιές μια στο Χανδρά Σητείας και μια στο Αντισκάρι με αρκετές ζημιές. Με ανησυχεί η έλλειψη πρόληψης που έχει να κάνει με καθαρισμούς, από τους δήμους, από τους πολίτες, ενώ και εμείς πάσχουμε λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης και μέσων».

Ο κ. Κουκιαδάκης αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στη Κρήτη επεσήμανε: «Έχουμε και εδώ σημαντικές αδυναμίες, η Κρήτη για την κατάσβεση πυρκαγιών απαιτεί ελικόπτερα τύπου «Erickson» που είναι παντός καιρού σε αντίθεση με τα αεροπλάνα τύπου «Canadair» που δεν έχουν δυνατότητα να επιχειρούν όταν φυσάει. Και η Κρήτη τον Αύγουστο αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους λόγω των μελτεμιών…».