Διατεθειμένο να εφαρμόσει αυστηρά το νόμο προκειμένου να εξευρεθεί η δημοσιονομική λύση για να ξεπεραστεί το θέμα που έχει ανακύψει με τα ειδικά μισθολόγια είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του in.gr, αναφορικά με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, όπου υποστήριξε πως οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία, ξεκαθάρισε πως μέσα από την τήρηση του νόμου είναι δυνατή η εξεύρεση συνολικής λύσης στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

«Ικανοποιώντας το νόμο βρίσκουμε λύσεις συμβατές με τον προϋπολογισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στη γραμμή που εξέφρασε χθες ο κ. Χαρδούβελης ότι «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι λόγω Συντάγματος η κυβέρνηση είχε περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της απόφασης του μισθοδικείου για τα αναδρομικά των δικαστών, ωστόσο για τους ενστόλους έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάτι που αναμένεται να το καταδείξει και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει υπολογίσει ότι μόνο για τα αναδρομικά των ενστόλων θα χρειαστούν 420 εκατ. ευρώ, με το ετήσιο κόστος για τους εν ενεργεία ενστόλους να φτάνει τα 230 εκατ. ευρώ.

Για τα λοιπά ειδικά μισθολόγια (διπλωματικοί, καθηγητές, γιατροί ΕΣΥ) υπολογίζονται άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ.

in.gr