Κανονικά εξελίσσεται η διαδικασία της υδρόλυσης δυτικά της Κρήτης, στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Πενταγώνου.
Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η εν πλω διαμαρτυρία ακτιβιστών που με τρία σκάφη απέπλευσαν από το λιμάνι των Χανίων με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, προσπαθώντας να προσεγγίσουν το πλοίο Cape Ray πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση (δείτε εδώ), το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 21 Ιουλίου,  είχαν \”καταστραφεί\” 411 τόνοι χημικών με το σύστημα που είναι τοποθετημένο στο πλοίο.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Steve Warren, τα πληρώματα έχουν εξουδετερώσει πάνω από το 25% του DF, μια άκρως επικίνδυνη χημική ουσία, πρόδρομος του σαρίν.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και εκπρόσωποι του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που έχει ταξινομήσει τα χημικά σε δυο κατηγορίες, όπως φαίνεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου. Στην πρώτη κατηγορία, συμπεριλαμβάνονται οι χημικές ουσίες οι οποίες \”έχουν μικρή ή καθόλου ειρηνική χρήση και απομακρύνθηκαν από τη Συρία για την καταστροφή εκτός της χώρας καθώς και η ουσία isoproponol, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν άλλες τοξικές χημικές ουσίες και τοξικοί παράγοντες που δεν ανήκουν στην πρώτη\”.
Βέβαια το πλοίο Cape Ray στο οποίο γίνεται η υδρόλυση παραμένει \”άφαντο\” ενώ όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Σφακίων κ. Πολάκης,  που μετείχε στην αποστολή των ακτιβιστών της εν πλω διαμαρτυρίας, το Cape είχε μετακινηθεί από το σημείο που σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες όπως σημειώνει ο κ. Πολάκης, βρίσκονταν αγκυροβολημένο διενεργώντας την υδρόλυση.
Στις ανακοινώσεις του το  Πεντάγωνο, όπως αναμένονταν είναι πολύ προσεκτικό, χωρίς να δίνει ουσιαστικά στοιχεία για την πορεία της υδρόλυσης, μια διαδικασία για την οποία δεν θα μάθουμε, τουλάχιστον σύντομα, τις λεπτομέρειές της.

Δείτε την ανακοίνωση του Πενταγώνου
\"\"
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook