Σοβαρές αναταράξεις έζησαν οι διεθνείς αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, οφειλόμενες κυρίως σε γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά γεγονότα. Η προηγούμενη ήταν η χειρότερη εβδομάδα 8 μηνών για τον Dow Jones και δυο ετών για τον S&P αλλά και η χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας διετίας για τον DAX.

Τα κυρίαρχα γεγονότα της εβδομάδος ήταν αναμφισβήτητα η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής, η κλιμάκωση στην ένταση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας, η αναζωπύρωση του ιού των Πορτογαλικών τραπεζών και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Στο ζήτημα της Αργεντινής, οι απόψεις διϊστανται αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η χρεοκοπία στο εσωτερικό της οικονομίας.

Μία μερίδα αναλυτών κάνει λόγο για αδυναμία πρόσβασης της χώρας στις αγορές, η οποία θα φέρει αύξηση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, νέες πιέσεις στο πέσο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα και ως εκ τούτου νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού και βύθιση της χώρας σε βαθειά ύφεση.

Από την άλλη πλευρά οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι εφόσον το αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και hedge funds λυθεί σύντομα, οι επιπτώσεις στην οικονομία της Αργεντινής θα είναι περιορισμένες και βραχύβιες. Αυτό που είναι εντυπωσιακό πάντως είναι η τεράστια ισχύ που έχουν αποκτήσει πλέον τα ονομαζόμενα γεράκια των αγορών, τα οποία πλέον μπορούν να καθορίζουν τις τύχες ολόκληρων εθνών.

Οι σοβαρές πιέσεις στην Γερμανία οφείλονται κυρίως στις κυρώσεις που επεβλήθησαν στη Ρωσία, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες απαντήσεις της Μόσχας. Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων στη Ρωσία, ενώ παράλληλα έχει τεράστια ενεργειακή εξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Ο πορτογαλικός τραπεζικός ιός επανήλθε στο προσκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η νέα διοίκηση της Banco Espirito Santo ανακοίνωσε ζημίες μαμούθ ύψους 3.58 δις ευρώ. Οι ζημίες αυτές προήλθαν από απομειώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν από την τράπεζα σε άλλες εταιρείες του ομίλου Espirito Santo. Οι ζημίες αυτές εκμηδένισαν το κεφαλαιακό μαξιλάρι της τράπεζας και κάνουν επιτακτική την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων.

Εφόσον δεν βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια θα πρέπει να προσφύγουν σε κρατική διάσωση με κίνδυνο ενεργοποίησης της νέας κοινοτικής νομοθεσίας περί διασώσεων, την αναγκαστική συμμετοχή δηλαδή των ομολογιούχων δανειστών της τράπεζας. Και όλα αυτά λίγο πριν από τα ευρωπαϊκά stress test.

Ανεξάρτητα από τις ουσιαστικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν τα παραπάνω γεγονότα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την κερδοφορία των εταιρειών, γεγονός είναι ότι οι αγορές έψαχναν αφορμές για να ξεκινήσουν μία διόρθωση μετά την πολυετή τους άνοδο και την κατάκτηση νέων κορυφών. Στην παρούσα φάση λοιπόν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και συγκράτηση από τους επενδυτές μέχρι να περάσει η καλοκαιρινή καταιγίδα.

Το πέρας της καταιγίδας είναι βέβαιον ότι θα σηματοδοτήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην αμερικάνικη αγορά όπου η πραγματική οικονομία δείχνει να επανέρχεται σε προ κρίσης ρυθμούς.

Μηνάς Παπαδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook