Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς υποδέχθηκε το φιλοθεάμον κοινό στο Φόδελε, την δεύτερα μέρα του Φεστιβάλ Δομήνικος Θεοτοκόπουλος 2014 με τίτλο «Ο Δήμος Σητείας παρουσιάζει Κορνάρο-Ερωτόκριτο».

Ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΜ, Γιώργος Αεράκης καλοσώρισε τον κόσμο, τους επίσημους καλεσμένους, τον Αντιπεριεφερειάρχη Κρήτης Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, για την έπρακτη συμπαράσταση τους στην μνήμη του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και ευχαρίστησε τον Δήμο Σητείας και την εκπρόσωπο του, υπεύθυνη πολιτισμού Κατερίνα Γουλιέλμου για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή.

Η κ. Γουλιέλμου χαιρέτισε και αυτή με την σειρά της τους παρεβρισκομένους και ανέφερε ότι ο Δήμος Σητείας και ο δήμαρχος ( ΟΝΟΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ) δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τόσο μεγάλη διοργάνωση στην γενέτειρα του EL GRECO του καλλιτέχνη που τίμησε την Κρήτη, την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο Ιωάννης Κορνάρος και ο Ερωτόκριτος, αποτελούν τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς και σήμερα με την βοήθεια της συγγραφέος Αθηνάς Σφακάκη και του ιστορικού Μιλτιάδη Παπαδάκη θα γίνουν γνωστοί σε όσους παρακολουθούν την εκδήλωση, αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο» είπε.

Την σειρά των ομιλιών άνοιξε η συγγραφεάς Αθηνά Σφακάκη-Κυριακάκη που παρουσίασε με την βοήθεια ηλεκτρονικών αναπαραστάσεων με κάθε λεπτομέρεια ΤΗΝ εικόνα \’\’ΜΕΓΑΣ ΕΙ, ΚΥΡΙΕ\’\’, του Ιωωάννη Κορνάρου. Επίσης ανέδειξε την σχέση του ζωγράφου με την Μονή Σαββαθιανών και την Μονή Τοπλού.

Ο ιστορικός, Μιλτιάδης Παπαδάκης από την πλευρά του παρουσίασε την περίοδο της Βενετοκρατούμενης Κρήτης , τα όρια και τις ανοχές των κατοίκων στα χέρια των Βενετών και ξετύλιξε τον ρόλο του «Βιγλάτορα» όπως χαρακτηρίσε συγκεκριμένα τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο μέσα στην τότε Κρήτη, την Κρήτη της Ανατολής.

\"\"

Μετά το τέλος των ομιλιών οι επίσημοι ομιλητές, ο δήμος Σητείας και το χορευτικό της ομάδας Παλαιοκάστρου πήραν τιμητικές πλακέτες από την Πρόεδρο της Ουνέσκο, ( Όμιλος Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ) κ. Νίνα Διακοβασίλη και τον πρόεδρο του ΔΟΠΠΑΜ, Γιώργο Αεράκη για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Ακολούθησαν τα εγκαίνεια Αεροφωτογραφίας «Εν Πτήσει» της νέας δράσης του Δήμου Μαλεβιζίου και του ΔΟΠΠΑΜ, που θα φιλοξενηθεί μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ, 7 Αυγούστου στο προαύλιο χώρο της κεντρική πλατείας του Φόδελε προς τιμή του Κρητικού καλλιτέχνη Χρυσόστομου Φουντή, ο οποίος έκλεισε μόλις ένα χρόνο μακριά μας, αφού σε μια συνηθισμένη μέρα εργασίας γιαυτόν ένα θερμικό κλίμα αέρα τον έριξε απότομα στην γη και σκοτώθηκε.

Η συζυγός του Σταυρούλα Φουντή, ο γιος του Κωνσταντίνος, η κ. Διακοβασίλη και ο γραμματέας του συλλόγου Κρητών « Η Μεγαλόνησος» , Σίφης Δραμηλάρης μίλησαν για την ζωή και το έργο του Χρυσόστομου Φουντή , τις 700.000 αεροφωτογραφίες που άφησε παρακαταθήκη και την προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να αξιοποιήσει αυτή την προσπάθεια.

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε ο γιος του αδικοχαμένου φωτογράφου, Κωνσταντίνος Φουντής που αφιέρωσε στην μνήμη του πατέρα του, το τραγούδι « Το χρυσό Φτερό» εισπράτοντας μεγάλο χειροκρότημα από τον κόσμο.

Η βραδιά έκλεισε με το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα του «Στειακού», Σήφη Λιγοψυχάκη με παλιές και νεές ερμηνείες του Ερωτόκριτου και την συμμετοχή της χορευτικής ομάδας Παλαικάστρου Σητείας που παρουσίασαν ιδιαίτερους παροδοσιακούς χορούς της περιοχής.

\"\"

\"\"
\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"
 
To σημερινό πρόγραμμα:

Κυριακή 3 Αυγούστου: Επαρχία Μυλοποτάμου – Ενετοκρατία
Ομιλητής: Σπύρος Καλλέργης, Πρόεδρος της Λέσχης Καλλέργηδων
Θέμα: Μεγάλες Βυζαντινές και Ενετικές οικογένειες της εποχής στον Μυλοπόταμο.
Ομιλητής: Νίκος Γιαννιός, ιστορικός.
Θέμα: Το Φόδελε και η Κρήτη την εποχή της Αναγέννησης
1ο μουσικό μέρος: Μιχάλης Καλλέργης
Χορεύει η Ομάδα Ανωγείων, χοροδιδάσκαλος Νίκος Βρέντζος
2ο μουσικό μέρος: Συναυλία «Άκρως Ελληνικό» Σύνολο Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης.
Καλλιτεχνική Δ/νση: Μιχάλης Μαρακομιχελάκης
Τραγουδούν: Γιώργος Μανωλιούδης, Βαγγέλης Πυθαρούλης

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία του Φόδελε με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της δωρεάν μεταφοράς από και προς το Ηράκλειο, με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ που αναχωρούν από την Χανιόπορτα, στις 16:00, 18:00, 20:00, 22:00, 24:00 και κάνουν στάση στην λ. 62 Μαρτύρων (Καμίνια), στα ξενοδοχεία Agapi Beach, Creta Beach, Santa Marina, Dolphin Bay & Απολλώνια στην Αμμουδάρα. Η αναχώρηση από Φόδελε προς Ηράκλειο, γίνεται στις 17:00, 19:00, 21:00, 23:00 και 01:00.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook