Τελειώνουν τα ψέματα για τους «αιώνιους» φοιτητές καθώς, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να διαγραφούν οριστικά από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδος, «από το 2007 αλλά και από το 2011 ενημερώθηκαν οι φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, παραμένοντας επί πολλά χρόνια εγγεγραμμένοι σε αυτά τα ιδρύματα, πως θα διαγραφούν τον Σεπτέμβριο του 2014. Δόθηκαν μάλιστα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιπλέον εξεταστικές περίοδοι. Φθάσαμε όμως στον νομοθετικά καθορισμένο χρόνο και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή θα διαγραφούν από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα συντονιστικά όργανα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για την εφαρμογή της νομοθεσίας που θα εξορθολογίσει τα ιδρύματα δίνοντας νόημα στην έννοια του κύκλου σπουδών αλλά και απαλλάσσοντάς τα από μια άνευ λόγου και νοήματος γραφειοκρατία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε το ΤΕΙ Αθηνών, οι «αιώνιοι» φοιτητές ανέρχονται σε 180.000-200.000, εκ των οποίων οι 70.000 είναι εγγεγραμμένοι σε ΤΕΙ, ενώ οι «ενεργοί» φοιτητές υπολογίζονται σε 230.000.

Οι φοιτητές αυτοί θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία ως τον Σεπτέμβριο να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν σε δύο εξεταστικές. Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο θα υπάρχει διπλή εξεταστική σε όλα τα ιδρύματα και για όλους τους φοιτητές (παλαιούς και καινούργιους).

Οι «πρωταθλητές» των αιωνίων

«Πρωταθλητές» στους «αιώνιους» φοιτητές είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου περίπου 60.000 φοιτητές (50.000 προπτυχιακοί και 10.000 μεταπτυχιακοί) καταγράφονται στο περιθώριο των αρχείων του Πανεπιστημίου.

Ακολουθούν το Πάντειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο καταγράφονται περίπου 16.500 ανενεργοί φοιτητές. Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας οι «αιώνιοι» φοιτητές υπολογίζονται περίπου σε 3.000, ενώ περίπου 2.500 υπολογίζεται ότι είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το πρόβλημα διαφέρει από τμήμα σε τμήμα, καθώς όσα είναι καινούργια (με χρόνο ζωής, δηλαδή, γύρω στα δέκα χρόνια) έχουν ελάχιστους «αιώνιους» φοιτητές, ενώ επίσης δεν επιβαρύνονται με αντίστοιχα προβλήματα και τα τμήματα που έχουν εργαστήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους 596.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, καθώς έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους.

tovima.gr