Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο γνωρίζει τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς λόγω των μέτρων που αποφασίστηκαν για εμπάργκο σε ορισμένα προϊόντα διατροφής από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, και θα ενημερώσει τη Μόσχα για τις ανησυχίες αυτές, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία Σεργκέι Φιλιμόνοφ.

Ερωτηθείς αν από τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εξαιρεθούν κάποιες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Κύπρος, ο κ. Φιλιμόνοφ ανέφερε πως δεν νομίζει ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο «επειδή οι χώρες της ΕΕ ομόφωνα ενέκριναν αυτά τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία για αυτό και η απάντηση της Ρωσίας, επίσης, αφορά σε όλες τις χώρες».

«Αλλά φυσικά θα ληφθεί υπόψη η στάση που τηρούσε η κυπριακή πλευρά κατά τη συζήτηση αυτών των μέτρων σε διάφορα σώματα της ΕΕ», ανέφερε.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κύπρος ενδεχομένως να “χτυπιέται” περισσότερο από άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Φιλομόνοφ, σημειώνοντας πως όπως γράφει σήμερα και ο Τύπος η ζημιά για την κυπριακή πλευρά από το εμπάργκο της Μόσχας θα ανέλθει σε 11-15 εκατομμύρια ευρώ.
Σε παρατήρηση πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του μνημονίου με την Τρόικα, ανέφερε: «Oλα αυτά τα γνωρίζουμε και τα λαμβάνουμε υπόψη». Είπε ακόμη πως οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας εξακολουθούν να είναι καλές.

Ανέφερε ωστόσο πως αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Λευκωσία εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για επαφές με αξιωματούχους του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις οποίες θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου και πως ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα που προέκυψε. 

Ο κ. Φιλιμόνοφ υπογράμμισε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Μόσχα «είναι απαντητικά. Δεν άρχισε το θέμα από τη Ρωσία. Το θέμα το ξεκίνησε η Αμερική που βάζει σε πολύ δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους. Στην ουσία τους οδηγεί σε αυτοκτονία, ιδιαίτερα χώρες όπως η Κύπρος που εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, από τις εξωτερικές ανταλλαγές στον τομέα της οικονομίας, από τη βοήθεια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών σχετικών οργάνων», ανέφερε.