Μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, γνωρίζουν και φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Επι-στροφή 2014» στο Λευκοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, που οργανώνουν ο πολιτιστικός σύλλογος Λευκοχωρίου «οι Λεύκες» και ο σύλλογος Λευκοχωριτών της Αθήνας «η Σαρακίνα» που συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης Π.Ε. Ηρακλείου και την υποστήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και του Κ.Τ.Ε.Λ. Ηρακλείου-Λασιθίου.

Στα καλλιτεχνικά εργαστήρια (κοσμήματος, μικροκατασκευών, εικαστικών) συμμετείχαν με ενθουσιασμό παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και ενήλικες υπό το συντονισμό παιδαγωγών και καλλιτεχνών. (Β. Τσαγκαράκη, Μ. Τσαγκαράκη, Κ. Ασλάνη, Κ. Βαμποράκη, Μ. Βαμποράκη)

Το βραδινό πρόγραμμα ξεκίνησε με μια «αγκαλιά τραγούδια» ελλήνων συνθετών που για δεύτερη συνεχή χρονιά η Παιδική και Νεανική Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου με τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και τη συνοδεία του Νίκου Βλαζάκη στο πιάνο, που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους. Τη βραδιά έκλεισαν οι Τσιριτσάντζουλες που έδωσαν την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε μια διασκευή του 1720 του λόγιου Πέτρου Κατσαϊτη, μια κωμωδία της πρώιμης επτανησιακής λαϊκής θεατρικής παράδοσης ..

Η βραδινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ψυχαγωγία των παιδιών, με κουκλοθεατρικές παραστάσεις από τις ομάδες «Φύρδην Μίγδην» και «Ζλουχτήρια».

Την Κυριακή το απόγευμα μέλη από την Τράπεζα Σπόρων Πελίτι (παράρτημα Πύργου) αφού ενημέρωσαν για την πορεία των εξελίξεων σχετικά με τη βιοποικιλότητα, αντάλλαξαν σπόρους με τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια η «Από Κοινού» μια νέα συνεταιριστική ομάδα παραγωγών, παρουσίασαν τη συλλογική επιχειρηματική τους προσπάθεια και συζήτησαν για το «πως το όνειρο γίνεται πράξη». Ο Σπύρος Πανάγος και ο Μανώλης Ξυμέρης μίλησαν για τις αρχές της «φυσικής δόμησης», ενώ η Μυρτώ Δεληγιάννη για τα «βότανα και θεραπείες». Τη βραδιά έκλεισαν οι «Just for the Gig» με τους Ελευθερία Φιλιππάκη στα φωνητικά, Κώστα Σοφό στην ηλεκτρική κιθάρα, Νίκο Παγωμένο στα τύμπανα και Μιχάλη Λουκάκη στο μπάσο, ταξιδεύοντας το ακροατήριο σε ρυθμούς ρόκ με παλιά και νέα τραγούδια του ξένου ρεπερτορίου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία τη Δευτέρα 4 Αυγούστου με το διδασκαλείο παραδοσιακού χορού και μουσικής ΧΟΡΩΔΕΙΟΝ και μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση με παραδοσιακά ακούσματα, με το μουσικό σχήμα του Μανώλη Παπαδάκη.

Την Τρίτη 5 Αυγούστου η χορωδία της Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με τη συμμετοχή ενός ένθερμου ακροατηρίου παρουσίασε ύμνους του 15Αύγουστου αλλά και παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης.

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου μετά τη λήξη της λειτουργίας στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού, η Μαρία Τερζάκη παρουσίασε τα «Παραμύθια Ντορεμύθια» του Ευγενίου Τριβιζά σε μικρούς και μεγάλους στο Πορτάλι. Το ίδιο βράδυ το συγκρότημα των Β. Σταυρακάκη, Γ. Μανωλάκη, Γ. Ρομπογιαννάκη, Ι. Πατεράκη και Α. Σταυρακάκη μας πρόσφερε μια μοναδική βραδιά με εκπληκτικά ακούσματα και μοναδικό κρητικό, παραδοσιακό, Λευκοχωριανό γλέντι μέχρι το πρωί.

Προσεχώς:

ΟΙ εκδηλώσεις αναμένονται να συνεχιστούν με τα εγκαίνια και τη σηματοδότηση μιας νέας ενδιαφέρουσας περιπατητικής διαδρομής την Παρασκευή . Τη διαδρομή θα συνοδεύσουν αναφορές στο Ν. Καζαντζάκη από τη φιλόλογο Μ.Τερζάκη

Τέλος το Σάββατο 9 Αυγούστου ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του Καλοκαριού στο Λευκοχώρι με τις παρακάτω δράσεις:

Το πρωί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας Λασιθίου και ερασιτέχνης αστρονόμος κ. Μ. Περάκης, θα μας μιλήσει για τις αρχές λειτουργίας των ηλιακών ρολογιών, εστιάζοντας στο αναλημματικό ηλιακό ρολόι.

Το βραδάκι στις 8.30 μμ ο κ. Περάκης θα μιλήσει για τα ουράνια σώματα και φαινόμενα ως πηγές έμπνευσης στη μεσογειακή τέχνη. Θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια και μαθήματα ουρανογραφίας από τους ερασιτέχνες αστρονόμους κ. Α. Μεραμβελιωτάκη, Μ. Περάκη και Α. Μαργαρίτη.

Παράλληλα από τις 10.00 μμ ο κ. Γ. Πρινιωτάκης στην πλατεία του Αγ. Αλεξάνδρου, στο παλιό χωριό (Βουτουφού), σε μια βιωματική ομιλία του θα μας μυήσει στα μυστικά του ήχου και του σύμπαντος με τη συνοδεία μουσικής Gong.

Τη βραδιά θα κλείσει στις 11.00 μμ στον ίδιο χώρο o Spyros Pan σε ένα solo κονσέρτο με το όργανο Hang.

Το ταξίδι της επιτστροφής συνεχίζεται. Ένα ταξίδι επιστροφής στις ρίζες, στις αξίες μιας άλλης εποχής. Οδηγός στο μακρύ ατέρμονο ταξίδι η αγάπη για τον πολιτισμό και τον τόπο.

Συνεχίζουμε να επιστρέφουμε. Κόντρα στους αγέρηδες, στα τείχη και στα σκοτεινά νεφελώματα της καθημερινότητας.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στους ανώνυμους φίλους και εθελοντές που στηρίζουν τις εκδηλώσεις στο Λευκοχώρι σε πείσμα των δύσκολων εποχών που διανύουμε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook